Møbelgiganten skal bygge et nytt varehus i Vestby i Akershus. Foto: JOHANNES CLERIS / NTB scanpix
Møbelgiganten skal bygge et nytt varehus i Vestby i Akershus. Foto: JOHANNES CLERIS / NTB scanpix

IKEA får bygge på kornåker i Vestby

Møbelgiganten flytter matjord for å få bygge et nytt varehus i Akershus.

Vestby (NTB): Møbelgiganten IKEA får grønt lys av regjeringen for å bygge et nytt varehus i Vestby i Akershus. De er villige til å ofre matfatet, mener Norges Bondelag.

– Vi har lagt vekt på at det er bred lokal enighet om dette, og at etablering av IKEA på Delijordet kan bidra til å styrke utviklingen av Vestby sentrum, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Han mener kommunens ønske om sentrumsutvikling går foran bevaring av dyrket mark.

Tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har tidligere uttalt at det er uakseptabelt å bruke det han omtaler som «noe av vårt beste landbruksareal» til noe annet enn å produsere mat. Norges Bondelag legger ikke fingrene imellom når de kritiserer avgjørelsen.

– Ved å si ja til å bygge ned matjord i Trondheim og Vestby, viser regjeringen at de er villige til å ofre matfatet til framtidas generasjoner, sier generalsekretær Per Skorge. Han spør retorisk om fremtidens samfunn har «større behov for møbler og bygninger enn matproduksjon».

Sanner sier han har merket seg at IKEA vil gjennomføre tiltak for å sikre at matkornproduksjonen opprettholdes. Møbelgiganten har tidligere uttalt at de vil flytte matjorda fra Delijordet til et annet sted. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2