Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) har ikke gitt stor nedgang i sykefraværet (Illustrasjonsfoto). (Foto: SCANPIX/Wiik, Eirill)
Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) har ikke gitt stor nedgang i sykefraværet (Illustrasjonsfoto). (Foto: SCANPIX/Wiik, Eirill)

Høyre vil redusere fastlegenes makt

Høyre vil det høye sykefraværet til livs. Et virkemiddel er å redusere perioden fastlegene kan sykmelde folk.

Målet med avtalen mellom LO og NHO om inkluderende arbeidsliv (IA) var å redusere sykefraværet med 20 prosent. Så langt har ikke fraværet gått ned med mer enn 3 prosent.

– Vi ønsker langt sterkere og flere tiltak for å redusere sykefraværet, sier nestleder i Høyre Jan Tore Sanner til Aftenposten.

Vil redusere sykemeldingsretten

Et av tiltakene Høyre foreslår er å redusere fastlegenes sykmeldingsrett fra 12 til 6 måneder. Dersom sykmelding skal utvides utover 6 måneder, må sykmelding foretas av en spesialist eller en annen lege enn pasientens fastlege.

– Hadde nordmenn vært like friske som for 30 år siden, hadde vi frigjort 50 milliarder kroner til andre oppgaver, sier nestleder i Oslo Høyre Nikolai Astrup, som også er stortingskandidat ved valget til høsten.

Jan Tore Sanner (H). (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)
Jan Tore Sanner (H). (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

Høyres forslag får støtte av Fremskrittspartiet. Nestleder Per Sandberg sier at det ikke er en selvfølge at Frp vil stemme for å videreføre IA-avtalen når den utløper ved utgangen av året.

– Avtalen har ikke gitt gode nok resultater. Hvis man skal videreføre denne, må det inn nye elementer, krever Sandberg.

Han har også sans for å redusere fastlegenes makt.

– Vi får stadig meldinger om at fastlegene er for slepphendte.

Høyre provoserer

Allmennlegeforeningens leder Jan Emil Kristoffersen mener derimot at Høyre-forslagene er skuffende og useriøse.

– Høyre lanserer nok en gang virkemidler som er grundig drøftet og avvist, sier Kristoffersen.

Han er spesielt provosert over forslaget om å straffe leger som misbruker sykelønnsordningen hardere.

– Det går en grense for hvor lenge legene vil gjøre denne krevende jobben, hvis vi stadig og på en utidig måte beskyldes for å «ha skylden» for sykefraværet.

Også LO-leder Roar Flåthen er sterkt kritisk til forslagene fra Høyre.

– Jeg opplever forslaget som en mistillit til legestanden, og det er ikke rett medisin for å få ned fraværet, sier LO-leder Roar Flåthen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2