Politi (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Politi (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Hver tiende voldtekt blir anmeldt

Mellom 7 og 14 prosent av alle voldtekter i Norge blir anmeldt til politiet, ifølge en politirapport. Amnesty International er bekymret over tallet.

– Man skulle tro at tallet hadde vært lavere i likestillingslandet Norge, sier styremedlem Anja Johansen i Amnesty International Norge til Klassekampen.

Det er i rapporten «Tendenser i kriminaliteten 2010-2012» at politiet antar at mellom 0,5 og 1 prosent av norske kvinner mellom 16 og 70 år i løpet av et år har blitt truet til sex, utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. På dette grunnlaget regner politiet med at mellom 8.000 og 16.000 kvinner blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk i året.

Samtidig viser statistikken fra i fjor at 1.126 voldtekter og voldtektsforsøk ble meldt til politiet. Med et anslag basert på 8.000 overgrep i året er det dermed rimelig å anta at 14 prosent av overgrepene blir politianmeldt. Hvis man bruker det største anslaget, 16.000 kvinner, viser regnestykket at 7 prosent av alle voldtekter og voldtektsforsøk blir politianmeldt.

Tallene for i år viser samme tendens. Hittil er 489 voldtekter og voldtektsforsøk blitt anmeldt til politiet.

– Det er flere ganger til at mørketallene er så høye. Vi vet at de fleste voldtekter skjer i nære relasjoner. Er det kjæresten eller kompisen din som har voldtatt deg, er det selvsagt mye vanskeligere å melde det til politiet, sier Johansen.

Hun mener at politiet bør gjøre bedre arbeid i etterforskningen av slike saker. Det har også Tromsøs politimester Truls Fyhn sagt. Han mener etterforskningen av voldtekter ikke er god nok. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2