PÅ BÅTTUR: Hvalrossen Freya nyter søvn i en båt i Kragerø. Foto: Kragerø Brannvesen
PÅ BÅTTUR: Hvalrossen Freya nyter søvn i en båt i Kragerø. Foto: Kragerø Brannvesen

Hvalross til besvær i Kragerø – skal få leve

Den siste tiden har en hvalross slått seg ned i Kragerø, hvor den blant annet har ødelagt flere småbåter. Nå vurderes det at hvalrossen flyttes.

Hvalrossen, som har fått navnet «Freya», dukket opp i Kragerø en gang i løpet av våren og har siden slått seg til ro i området.

Ingen personer har blitt skadd av den polare gjesten, men den har valgt seg noen ubeleilige steder å tilbringe høneblundene sine, nemlig i folks småbåter. Dette har ført til at flere båter har blitt ødelagt, noe som har ført til krav om at noe må gjøres med det nær 700 kilo tunge dyret.

Kommunen har kontaktet Fiskeridirektoratet i håp om å finne en løsning. Å avlive hvalrossen er ikke et alternativ, slår direktoratet fast i en pressemelding.

– Først vil vi i samarbeid med kommunen få på plass en egnet flytebrygge som kan være attraktiv for hvalrossen å ligge på. Kommunen er nå i gang med å få på plass en slik brygge. Deretter kan det bli aktuelt å vurdere flytting av dyret til et mer folketomt område på kysten, skriver direktoratet i en pressemelding.

De oppfordrer folk til å holde god avstand til hvalrossen, ikke mate den, men la den være i fred. Hvalrossen er en fredet art, som ikke skal forstyrres unødvendig, understreker de.