Huitfeldt vil gi nyutdannede jenter full jobb

Hvor mye man faktisk jobber, må få betydning for stillingsprosenten, mener arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap), som vil ufrivillig deltid til livs.

Huitfeldt vil gi deltidsansatte rett på en stillingsprosent som står i stil med hvor mye de faktisk jobber. Forslaget sender Arbeidsdepartementet ut på høring under tittelen «krafttak mot ufrivillig deltid», skriver Dagsavisen.

I forslaget foreslår arbeidsministeren at de tillitsvalgte jevnlig diskuterer bruken av deltid med sjefene. Hun vil dessuten ha en lovbestemt rett til en utvidet stillingsprosent som matcher deres reelle arbeidstid. Ansatte som ikke jobber fullt, skal dessuten ha fortrinnsrett på 100-prosentstillinger.

Huitfeldt mener ufrivillig deltid er en utfordring i norsk arbeidsliv og en viktig årsak til store lønnsforskjeller og i opptjening av pensjonspoeng. Hun vil derfor sette unge arbeidstakere i helse- og omsorgsyrker fremst i køen for full jobb.

– De nyutdannede sykepleierne ønsker i større grad heltid enn de voksne sykepleierne. Vi må lage nye regler som passer en ny generasjon jenter, sier arbeidsministeren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2