sprøyte vaksine (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
sprøyte vaksine (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

HPV-vaksiner til tolvåringer og de som sa nei i fjor

Hver tredje tolv år gamle jente sa i fjor nei takk til kreftvaksinen HPV. Nå får de en ny sjanse samtidig som årets tolvåringer får tilbud om vaksinasjon.

I fjor valgte 64 prosent av landets tolv år gamle jenter å ta vaksinen som skal beskytte mot livmorhalskreft. De som ikke ville ha vaksinen, får en ny sjanse når årets tolvåringer nå blir tilbudt vaksinasjon, skriver Aftenposten.

Få bivirkninger

I forkant av vaksinasjonene var det foreldremøter ved mange skoler. Mange har vært skeptiske til vaksinen som ble innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i sjuende klasse fra og med i fjor høst.

Statens legemiddelverk opplyser at kun 190 av de til sammen 18.000 jentene som tok vaksinen i fjor, har fått bivirkninger. Bivirkningene er lette og dreier seg stort sett om hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt, feber, hodepine, kvalme, diaré og magesmerter.

Ni av jentene fikk alvorlige bivirkninger og ble lagt inn på sykehus på grunn av reaksjoner som besvimelse, krampe eller allergi.

– Skepsisen er trist

Folkehelseinstituttet er skuffet over at så få valgte å la seg vaksinere i fjor og håper at holdningene endres.

– Jeg synes denne skepsisen er trist, for vi i Folkehelseinstituttet er ikke i tvil om at vaksinen er til det beste for hver enkelt jente, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet.

Vaksinen mot humant papillomavirus (HPV) må tas før seksuell debut for at den skal ha effekt. Vaksinen beskytter mot de typene av HPV som er årsak til minst 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Dette er en kreftform som overføres seksuelt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2