Høyesterett avgjør om overgrepsdømt må flytte

En 53-åring fra Møre og Romsdal ble dømt til å flytte etter overgrep mot en 12-årig jente, men vant fram i ankesaken.

Nå skal Høyesterett avgjøre om jentas angst eller mannens flytteskepsis skal veie tyngst.

Mannen ble i november i fjor dømt til fem måneders fengsel for seksuell handling mot nabojenta og seksuelt krenkende atferd overfor to andre jenter på samme alder. Nordhordland tingrett dømte ham også til å flytte fra boligen.

53-åringen anket flyttepåbudet og fikk medhold med dissens fra én av dommerne i Gulating lagmannsrett i april. Påtalemyndigheten anket igjen denne kjennelsen, og Høyesterett åpnet tirsdag for å behandle spørsmålet om mannen må flytte fra nabolaget.

Les også: Barn kan få hjerneskader av overgrep

Har angst

Jenta, som nå er i tenårene, har fått vedvarende angstvirkninger og føler seg ikke trygg i sitt eget hjem, 15 meter unna overgrepsmannen. Mannen brøt seg også inn i leiligheten fire dager etter overgrepet og er tidligere dømt for lignende atferd mot unge jenter.

Gulating lagmannsrett var ikke enig med påtalemyndigheten.

Les også: Krever handling fra regjeringen i overgrepssaker

Belastning

De betvilte ikke at saken utgjorde en belastning for jenta og hennes familie, men mente det ikke er nærliggende fare for flere overgrep. De viste blant annet til at 53-åringen hadde holdt seg til kontaktforbudet han ble idømt i året etter overgrepet.

Hans forsvarer, Gisle Didriksen, viste også til at 53-åringen har en sterk tilknytning til leiligheten. Samboeren til mannen har også en leilighet i byen, men 53-åringen uttalte at han alltid har bodd på landet og ikke ville flytte til byen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2