Høy hvetepris kan gi dyrere mat

En kraftig prisvekst på korn på det internasjonale markedet kan føre til dyrere kjøtt, bakevarer og kraftfôr. Tirsdag ble tollen på mathvete og en rekke andre kornråvarer fjernet.

– Når tollen er nullet ut, har vi brukt opp virkemidlene vi har til å tøyle den internasjonale prisveksten. Ytterligere prisvekst vil over tid kunne slå ut i prisvekst for kundene, sier direktør Jørn Rolfsen ved avdeling for handel og industri i Statens landbruksforvaltning (SLF) til Nationen.

Forrige gang tollsatsene ble fjernet, sommeren 2008, stoppet prisveksten raskt, men administrerende direktør Lars Fredrik Stuve i Norske Felleskjøp frykter at konsekvensene kan bli større denne gangen.

– Kornlagrene er mindre i dag enn de to siste årene, folketallet i verden vokser år etter år og velstandsutviklingen gjør at forbruket av korn stiger enda mer. Samtidig slår kornavlingene feil i mange viktige kornområder. Det som gjorde at kornprisen raskt gikk nedover for tre år siden, var historisk gode avlinger. Så langt er prognosene svært usikre, mener Stuve. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2