BØR BEKLAGE: Forfatter og NS barn Bjørn Westlie mener barn av NS medlemmer burde aktivt ta avstand fra nazistene.   Tausheten blant NS barna er et problem, sier han. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)
BØR BEKLAGE: Forfatter og NS barn Bjørn Westlie mener barn av NS medlemmer burde aktivt ta avstand fra nazistene. Tausheten blant NS barna er et problem, sier han. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)

Historiker mener NS-barn må beklage overgrep

– Problem at NS-barna er så tause, sier historiker.

Forfatter, historiker, journalist og høyskolelektor Bjørn Westlie mener etterkommere av norske nazister må beklage overgrepene som foreldrene gjorde mot blant andre jøder under krigen.

– Tror vi mener det samme

Westlie er selv sønn av et NS-medlem. Han mener alle norske NS-barn må ta tydelig standpunkt mot det deres fedre var med på. De må markere at de ikke har sympati for nazisme, slår han fast overfor Dagsavisen.

– Fordi så mange av NS-barna er tause, er det mange som tror at vi mener det samme som våre fedre og mødre. Dette er åpenbart et problem selv så mange år etterpå, sier Westlie.

– Trodde alle var antinazister

Han mener at NS-barn i altfor stor grad forsvarer sine foreldres handlinger under krigen.

Westlie får støtte fra Knut Engelskjøn. Også hans far var NS-medlem.

– Helt uberettiget blir det vi kaller NS-barn sett på som om de står last og brast med foreldrene sine. Dette skyldes delvis at så mange er tause om dette, og delvis at det finnes enkeltpersoner som minimaliserer nazistenes ugjerninger. Jeg levde i den illusjon at alle NS-barn var antinazister, men det er de ikke, sier Engelskjøn. (©NTB)

Se dagens overskrifter

Mer innhold fra TV 2