Oppsiktsvekkende påstand:

Hevder Wagner-avhopperen deltok i «norsk» bataljon

Påstandene tilbakevises av hans advokat som rent oppspinn.

FLYKTET: Russiske Andrej Medvedev mener han ble jaktet på i Russland etter at han hoppet av fra Wagner-gruppen. Foto: Foto: Gulagu.net / Telegram.
FLYKTET: Russiske Andrej Medvedev mener han ble jaktet på i Russland etter at han hoppet av fra Wagner-gruppen. Foto: Foto: Gulagu.net / Telegram.

Skuddene haglet da Andrej Medvedev flyktet fra den russiske byen Nikel, over Pasvikelva og inn til Norge, forteller den angivelige Wagner-avhopperen selv.

«Jeg snudde meg rundt, jeg så folk med lommelykter rundt 150 meter unna som løp i min retning. Jeg løp i skogen. Jeg hørte to skudd og kulene hvine forbi», sier Medvedev i en video som er postet på Gulagu.nets kanal på YouTube.

Wagner-gruppen: En krigsforbryter

På Telegram sier også Wagner-gruppen mandag ettermiddag at Medvedev har jobbet for dem. Meldingen kom på forespørsel fra Aftenposten.

Videre hevder de at Medvedev har jobbet i en norsk Wagner-bataljon kalt «Nidhogg» og at han har norsk statsborgerskap.

Wagner-gruppen legger ikke frem noen dokumentasjon for påstandene. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke hørt om noen «norsk» bataljon eller gruppering i Wagner-gruppen.

– Jeg skal ikke avkrefte det, men det er ukjent for oss. Hvis det finnes noe sånt, er det andre i tillegg til PST som kan vite det, som Etterretningstjenesten, sier Erik Veum, seniorrådgiver i PST, til TV 2.

Wagner har tidligere hevdet at så mange som 67 nordmenn er med i Wagner, et tall PST nylig avviste blankt overfor Aftenposten at kunne stemme.

– Han bør bli tiltalt for å ha mishandlet fanger, skriver Wagner-gruppen videre.

De hevder å ha ha detaljerte beviser for at han har begått krigsforbrytelser.

TULLPRAT: Gulagu Net skriver på Telegram at de forventet at Wagner-gruppens reaksjon ville bli å «snakke tull» om avbildede Andrej Medvedev. Foto: Foto: Gulagu.net / Telegram.
TULLPRAT: Gulagu Net skriver på Telegram at de forventet at Wagner-gruppens reaksjon ville bli å «snakke tull» om avbildede Andrej Medvedev. Foto: Foto: Gulagu.net / Telegram.

– Vær forsiktig, han er veldig farlig, avslutter de.

Hans advokat Brynjulf Risnes avfeier Wagner-gruppens påstander.

– Det stemmer ikke at han er norsk statsborger. Og at det skulle finnes noen norsk avdeling i Wagner, er det ingen som har hørt noe om, sier hans advokat Brynjulf Risnes til TV 2.

– Det er heller ingen ting som tyder på at han har vært med på å håndtere krigsfanger, sier Risnes videre.

Eneste mulighet

Nå sitter han i varetekt i Oslo, siktet for ulovlig grensepassering.

Han kom seg over grensen, fant et hus og fikk hjelp til å kontakte politiet på norsk side.

– At han kom til Norge, var nok litt tilfeldig og bygger på råd han fikk av folk han kjente i Russland, som anså at det var farlig for ham å fortsette å leke mus og katt med dem som han ble forfulgt av. Det var åpenbart at noen var på sporet av ham, sånn som han så det, sier Risnes til TV 2.

– Det er det ene. Det andre er at veldig mange grenser er stengt. Det er fryktelig vanskelig å komme seg ut. Etter nøye vurderinger anså han at dette var den eneste muligheten, legger Risnes til.

Skal ha video av henrettelser

Medvedev skal ha hatt en lederposisjon i den beryktede Wagner-gruppen, som kjemper for Russland og Vladimir Putin i krigen mot Ukraina.

I et intervju med The Insider i desember forteller han at han selv kjenner til ti tilfeller hvor Wagner henrettet leiesoldater som nektet å delta i krigen. Han sier også at han selv personlig var til stede ved flere av henrettelsene.

Medvedev hevder i intervjuet at han har en video av leiesoldater som blir henrettet i Luhansk-regionen og at denne videoen vil bli publisert dersom noe skulle skje ham.

– Han skal inn i en nokså krevende fase nå, sier Risnes, som selv snakker russisk.

Advokaten regner med at både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og andre norske myndigheter ønsker å snakke med Andrej Medvedev.

– Han har åpenbart mye verdifull informasjon med tanke på det han har opplevd.

Medvedev vil også trenge beskyttelse, påpeker Risnes.

– Det er gått mange historier om hva som har skjedd med avhoppere i Wagner-gruppen. Det har ikke gått så veldig bra. Jeg vil tro at PST også må foreta grundige analyser knyttet til hans egen sikkerhet.

Krigsforbrytelser

Risnes anser det som troverdig at Medvedev er den han sier at han er og at han faktisk har tilhørt Wagner-gruppen. Russeren fortalte The Insider at han ledet er lag på 15 personer i Wagner-gruppens fjerde tropp.

Til The Insider forteller Medvedev at Jevgenij Nuzhjin tjenestegjorde i hans lag. Nuzhjin ble skrekkeksempelet på hva som skjer med desertører, da han ble henrettet ved å få hodet knust med en slegge.

– Han vil jo bli sjekket opp og ned av norske myndigheter i alle sammenhenger, både for å sjekke om det han sier er sant og for å finne ut om han selv kan ha tilknytning til noen form for krigsforbrytelser. Man slipper ikke denne mannen av syne uten at alt er analysert, sier Risnes til TV 2.

Fakta: Wagner-gruppen

* Den russiske Wagner-gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater. Gruppen har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.

* Hvor mange fra gruppen som har deltatt for Russland i krigen i Ukraina, er ikke kjent. Ifølge britisk etterretning har rundt 1.000 soldater fra Wagner-gruppen kriget i Ukraina, mens andre eksperter mener det er snakk om over 20.000 personer – mange av dem rekruttert fra russiske fengsler.

* Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.

* Leiesoldater fra Wagner-gruppen anklages for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.

* Gruppen ble grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og blir trolig finansiert av oligarken Jevgenij Prigozjin. Prigozjin omtales til tider som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml.

* EU og Storbritannia har innført sanksjoner mot Wagner-gruppen, og Prigozjin er etterlyst av FBI.

* Fredag 13. januar ble Andrej Medvedev, en tidligere avdelingsleder i Wagner-gruppen, pågrepet i Pasvik. Han har søkt asyl i Norge etter å ha vært på flukt etter at han 6. juli rømte da kontrakten med gruppen gikk ut.

(Kilde: TT, BBC, NTB)

Han anslår at Medvedev var på flukt i flere måneder før han nå kom til Norge, hvor han nå har søkt om asyl.

– Han skal igjennom hele den prosessen, både med om han snakker sant og om han har grunnlag for asyl i Norge.

Risnes legger heller ikke skjul på at ordet «krigsforbrytelser» vaker i bakgrunnen. Han regner med at Den internasjonale straffedomstolen i Haag også vil snakke med klienten hans.

– Jeg tror ikke vi har noen tilfeller hvor noen fra innsiden av Wagner-gruppen har hoppet av og stilt seg villig til samtaler.

Kripos ser på saken

Tone Lill Solstad i Kripos sier at etaten er kjent med saken.

– Vi er i dialog med Politiets utlendingsenhet og vurderer fortløpende relevansen inn mot Kripos' ansvarsområde. Kripos har et nasjonalt ansvar for å etterforske krigsforbrytelser, og i forbindelse med krigen i Ukraina har vi snakket med en rekke personer som kan ha vært vitne til dette.

– Det er vanskelig å si noe generelt om hva vi gjør i slike saker, men i etterforskningen av mulige krigsforbrytelser i Ukraina, så jobber vi med å samle inn informasjon som kan brukes i det internasjonale samarbeidet. Utover dette har vi ingen kommentarer.