Et fly fra Ryanair (Illustrasjonsbilde) (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Et fly fra Ryanair (Illustrasjonsbilde) (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Hevder Ryanair drives på slavekontrakter

Samme dag som Ryanair lanserer nye ruter fra Rygge, forteller en ansatt om det vedkommende kaller slavelignende arbeidsforhold.

Personen som snakker med Moss Avis, vil være anonym.

Sparker folk på dagen

– Ryanair sparker folk på dagen for mindre ting enn dette. Ingen av oss har lov til å snakke med pressen, sier den ansatte, som forteller om en timelønn på 16 euro for den tida flyet er i lufta. Det er ingen betaling for etterarbeid, forsinkelser og innstilte avganger.

– Arbeidsbetingelsene er beinharde og hinsides regelverket skandinaviske arbeidstakere opererer under. Vi har ikke lov til å organisere oss og står uten forhandlingsrett. Vi kan bli sagt opp om vi kommer for sent på jobben. Vi får ikke betalt under sykdom. Ryanair drives på slavekontrakter, sier personen, som mener presset mot selskapet må fortsette.

Avviser påstandene

Selskapets pressetalsmann Stephen McNamara avviser alle påstandene.

– Alle Ryanair-ansatte kan fagorganisere seg, men det er riktig at vi ikke forhandler med fagforeninger. Vi er i stedet i dialog med representanter for våre egne ansatte, sier McNamara til Moss Avis. Han avviser at de ansatte kun har betalt for den tiden de er i lufta, og at man får sparken for å komme for sent, hvis det ikke gjentar seg etter advarsler. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2