Her risikerer du å treffe på UP i påska

Like sikkert som at det er påske er det at UP er ute for å kontrollere både fart, promille og adferd i høytiden.

KLAR FOR KONTROLL: UP har patruljer ute i hele landet i forbindelse med påsketrafikken. Bilder er fra en laserkontroll i Melsomvikveien på fylkesvei 303 ved Tønsberg. Foto: Arne Rovick
KLAR FOR KONTROLL: UP har patruljer ute i hele landet i forbindelse med påsketrafikken. Bilder er fra en laserkontroll i Melsomvikveien på fylkesvei 303 ved Tønsberg. Foto: Arne Rovick

– UPs ressurser vil i forbindelse med utfart og hjemreise i påsken prioritere trafikkovervåkning på veistrekninger med bakgrunn i utfordringene i det enkelte UP-distrikt, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

TV 2 har spurt distriktslederne i de fem UP-distriktene om hvilke strekninger som prioriteres.

Distrikt 1 - Øst og Innlandet politidistrikt:

Her vil UP-mannskapet ha fokus på trafikken til og fra kjente påskedestinasjoner på europa- og riksveinettet. I tillegg blir det patruljering på fylkesveier med stor trafikkmengde.

Distrikt 2 - Sør-Øst og Agder politidistrikt:

Distriktsleder Karin Walin opplyser at det er hovedfartsårene som kommer til å få fokus, og spesielt de veiene som går til store hytteområder.

Distrikt 3 - Sør-Vest og Vest politidistrikt:

E16 fra Bergen og gjennom Voss, E39 fra Egersund i sør til Nordfjord, E134 fra Haugesund og østover mot Haukelifjell, samt noen fylkesveger som går mot hyttedestinasjoner som for eksempel Kvamskogen og Sirdal, opplyser distriktsleder Terje Oksnes.

Distrikt 4 - Møre og Romsdal og Trøndelag politidistrikt:

UP: Distriktsleder Anders Sjøtrø i Midt-Norge Foto: Arne Rovick /TV 2
UP: Distriktsleder Anders Sjøtrø i Midt-Norge Foto: Arne Rovick /TV 2

– Vi har fokus på fjell- og hytteområder med stor utfart som Årø og Storlien, Oppdal, Bjorli og Stryn i samarbeid med distrikt 3. I tillegg prioriterer vi stamveinettet. Synlige fartskontroller skal bidra til å holde farta nede, sier distriktsleder Anders Sjøtrø.

Distrikt 5 - Nordland, Troms og Finnmark politidistrikt:

Her blir det hovedfokus på europaveiene samt veier med stor utfart i påskehøytiden, opplyser distriktsleder Geir Harald Marthinsen til TV 2.

UP har utarbeidet sine helt egne trafikkvettregler med fokus på fart, kjøre rusfri og ikke bruke mobilen ulovlig. Det siste koster deg 9750 kroner i bot.

Ifølge UP har det de siste årene heldigvis vært få alvorlige trafikkulykker som kan knyttes direkte til påsketrafikken.

– Hovedformålet med kontrollvirksomheten er å forebygge lovbrudd som fører til alvorlige ulykker med drepte og hardt skadde, opplyser Smedsrud.

Ifølge UP har det de siste årene har det vært få alvorlige trafikkulykker som kan knyttes direkte til påsketrafikken.

UP ber likevel bilistene være ekstra varsomme fordi trafikken øker i påska.

UP-SJEF: Knut Smedsrud. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
UP-SJEF: Knut Smedsrud. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Mer trafikk betyr at hver enkelt sjåfør må være oppmerksom og ta mer hensyn. Det er større sannsynlighet for kødannelser, og derfor oppfordrer vi trafikanter til å være tålmodige og ikke foreta farlige forbikjøringer. Det innebærer en stor risiko og fører ikke til at du kommer fortere frem til destinasjonen din.

I fjor ble dette påskefangsten til UP:

Digitalt forelegg fart: 2625

Forenklet forelegg ATK: 4380

Anmeldelse fart: 407

Anmeldelse rus: 311

Digitalt forelegg mobil: 170

Utfarten i påsketrafikken kan du også følge via Statens vegvesens regionale vegtrafikksentraler.