Her er Hvaldimir i Oslofjorden
Sist gang en hvithval kom hit, sprengte politiet den med dynamitt.
Kjendishvalen Hvaldimir har reist sørover og svømmer i disse dager i og rundt Oslofjorden.
– Det er høyst uvanlig. Nærmeste hvithvalpopulasjon er ved Svalbard, sier biolog Sebastian Strand, som jobber på heltid med å passe på hvalen.
Hvaldimir er den famøse hvithvalen som først ble mistenkt for å være russisk spion. Senere ble det sagt at hvalen ble brukt i terapi i Russland før den rømte til Norge.

Historien startet i slutten av april 2019, da den første gang ble observert i Norge, utenfor Rolfsøya i Finnmark.
Siden hvalen kom til Norge, har han fulgt båter og svømt nedover kysten. De siste dagene har den vanket rundt Oslo- og Drammensfjorden etter å ha vært på Sørlandet.
Sprengt til revemat
Det har en tendens til å bli oppstuss når iøynefallende dyr som Hvaldimir dukker opp i urbane områder.
I fjor måtte hvalrossen Freya bøte med livet, da Fiskeridirektoratet fryktet hun kunne skade folk. Da hadde skuelystne mennesker gjentatte ganger ikke fulgt anbefalingene om å holde avstand til det 600 kilo tunge dyret.
Strand er lederen «Team Hvaldimir» i den frivillige organisasjonen OneWhale, som jobber med å holde hvalen trygg og blant annet hindre at Hvaldimir ender med en tragisk skjebne som Freyas.

– Hvaldimir er jo svært nærgående. Han er heldigvis veldig snill, og har aldri vist aggresjon mot mennesker. Men vi anbefaler folk å ikke bade med ham, og ha litt respekt for ham. Han er et stort og sterkt dyr og kan også vær veldig leken. derfor er det lurt å være forsiktige.
Sist gang en Hvithval kom til Oslofjorden, i 1964, ende det med hvalens død. Laksefiskerne mente det det var risiko for at hvalen ville spise opp all fisken.
Folk hvalfartet til Hokksundbrua i tusentall, der den hadde svømt oppover elven, ifølge Drammens Tidende. Med pressen til stede, sprengte politiet hvalen en tidlig junimorgen med dynamitt.
Man fant ingen fisk i hvalen, og restene (600-700 kilo) endte ifølge Drammens Tidende som revemat.
– Da var man kanskje mer redd for å miste fiskebestanden enn nå. Jeg kommer til å bli oppriktig skuffa om noen forsøker å sprenge Hvaldimir med dynamitt, sier Strand.

Rehabilitering
Strand og resten av «Team Hvaldimir» jobber blant annet med å lede ham vekk fra anlegg der utstyr kan skade ham eller han eventuelt kan skade utstyr.
– Vi gjør alt vi kan for at han skal kunne være en del av Norges nasjonalskatter i mange, mange år framover, sier han.
Strand kan samtidig avkrefte at båter kan veltes av Hvaldimir.
Målet for organisasjonen Onewhale er å rehabilitere Hvaldimir og andre hvaler som har levd i fangenskap.
– Håpet er at Hvaldimir en dag kan leve sammen med en vill flokk.