
Her er det fortsatt flomfare
Flomvarslerne fryktet at regnet over sør- og østlandet i natt og i dag skulle få de flomstore elvene til å stige enda mer. Men de store nedbørsmengdene uteble.
– Nei, det har nok ikke ført til noen særlig økning i vannføringen. Det har ikke vært så mye nedbør på østlandet og sørlandet som det var fryktet sier vakthavende hydrolog i NVE, Stein Beldring.
NVE har fått beskjed av meteorologene om at det har kommet rundt 10 til 15 mm ganske jevnt fordelt over øst- og sør-landet det siste døgnet.
– Det var blant annet varslet tordenbyger, men det tror jeg ikke det har vært.
Kjøligere vær
Hydrologene hos flomvarslingen reduserer nå alvorligheten i flomvarselet for de neste tre dagene. Fra og med torsdag går oransje flomvarsel ned til gult og gult til grønt de fleste steder.

– Det er ikke meldt regn og så er det mye kjøligere vær i vente enn det som har vært tidligere, sier Beldring.
– Betyr det kontrollert smelting og mindre fare for flom?
– I hvert fall fram mot helgen. Etter det er det litt vanskelig å si. Vi ser jo ikke lenger fram enn værvarselet går.

Stein Beldring sier at langs Trysil- og Glomma-vassdragene og kanskje også i Valdres er mye av snøen nå smeltet så det bør ikke være noe stort problem.
Gudbrandsdalslågen utsatt
Men i pinsehelgen, kan det igjen oppstå fare for skadeflom om det kommer mye nedbør i form av regn. Ett vassdrag er spesielt utsatt.
– I for eksempel øvre del av Gudbrandsdalslågen, hvor smeltevannet kommer fra fjellområdene i Jotunheimen, så er ennå ikke snøen borte. Der kan det bli andre forhold etter hvert, sier Beldring.

– Så det kan dra seg til igjen om det kommer mer nedbør?
– Ja, og sammen med smelting, da. Men vi har ikke noen indikasjon på det nå. Det blir bare ett av flere mulige utfall. Men det er ikke uvanlig at flommen i Otta-vassdraget kommer langt ut i juni, for eksempel.
Varmt i Troms og Finnmark
I Troms og Finnmark fortsetter flomfaren på oransje nivå mange steder.
– Der vil det nok holde seg høyt utover i morgen, for der er det meldt ganske høye temperaturer det første døgnet, sier vakthavende hydrolog Stein Beldring i NVE.
– Så skal det også der bli lavere temperaturer og ikke så mye nedbør. Så det bør også være en avtagende trend der, da.