Helsedirektoratet kan få gebyr etter konsulentkjøp

Helsedirektoratet kan vente seg et gebyr på flere hundre tusen kroner etter å ha betalt en IT-konsulent nesten 3 millioner kroner uten at oppdraget var lagt ut på anbud.

Oppdraget kom i forbindelse med innføringen av dataprogrammet e-Resept. For å få Legeforeningen med på ordningen valgte direktoratet en konsulent med tilknytning til foreningen, skriver fagbladet Sykepleien.

Verdien på kontrakten var i første omgang 380.000 kroner, under 500.000-kronersgrensen for anbudsutsettelse. Senere skal kontrakten ha blitt fornyet muntlig ved flere anledninger, slik at det til sammen dreide seg om en verdi på nær 3 millioner kroner.

Det var NHO som for om lag ett år siden brakte saken inn for Klageorganet for offentlig anskaffelse (KOFA), etter at Riksrevisjonen hadde bemerket konsulentanskaffelser for budsjettåret 2007. I desember i fjor sendte KOFA direktoratet et varsel om et gebyr på 12 prosent av kontraktsverdien.

Direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet beklager at reglene ikke er blitt fulgt.

– At vi faktisk har brutt reglementet i denne saken kan ikke unnskyldes med at det var viktig å få med allmennlegene. Det er en feil uansett hvordan vi snur og vender på det, sier Larsen til VG Nett. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2