helse-mage-forskning - Mageproblemer kan knyttes til mange plager

Uforklarlige mageproblemer man selv mener skyldes overfølsomhet for visse typer mat, kan ofte knyttes til irritabel tarm, fibromyalgi og kronisk utmattelse.

Forsker Arnold Berstad fra Lovisenberg Diakonale Sykehus og kollegene har undersøkt 84 personer som ble henvist til en mage-tarm-ekspert nettopp på grunn av uforklarlige mageproblemer, og koblingen til de tre sykdommene er tydelig, skriver Forskning.no.

Forskerne fant ut at alle unntatt én fikk diagnosen irritabel tarm (IBS), hele 85 prosent hadde i tillegg symptomer som vitnet om kronisk utmattelse, og 71 prosent hadde symptomer på fibromyalgi.

Fibromyalgi kjennetegnes av ømme punkter på kroppen og smerter i muskler og senefester. Folk med irritabel tarm har magesmerter og ubehag i øvre del av mageområdet, kvalme og ofte løs avføring. Diagnosen kronisk utmattelse kjennetegnes av feber, hovne lymfeknuter, smerter i ledd og muskler, angstanfall, balanseproblemer, depresjon, hukommelses- og konsentrasjonsproblemer og søvnforstyrrelser.

Berstad og kollegene skriver i siste nummer av Scandinavian Journal of Gastroenterology at sammenfallene av disse tre tilstandene kan peke i retning av at alle plagene skyldes én underliggende årsak som er knyttet til fordøyelsen.

– Vi tror den store skurken er tarmfloraen. Tungt fordøyelige karbohydrater, som gjenskaper pasientenes symptomer, blir nemlig ikke tatt opp i tynntarmen, men gjæret av mikrober i tykktarmen, sier Jørgen Valeur fra Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Valeur mener en ubalanse i bakteriesamfunnene som er med i fordøyelsen forstyrrer gjæringsprosessene i tarmen. Resultatet er at mikrobene kan danne stoffer som skaper problemer for kroppen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2