Helga Pedersen til TV 2: – Jeg stiller ikke som kandidat til å bli partisekretær

Ordfører Helga Pedersen fra Tana har bestemt seg for ikke å stille som kandidat til å bli partisekretær i Arbeiderpartiet. – Jeg tror jeg ville vunnet en votering, sier Pedersen.

STILLER IKKE: Ordfører Helga Pedersen i Tana i Finnmark. Foto: Sverre Saabye
STILLER IKKE: Ordfører Helga Pedersen i Tana i Finnmark. Foto: Sverre Saabye

– Jeg har bestemt meg for at jeg ikke stiller som kandidat til å bli partisekretær, sier Helga Pedersen til TV 2.

Hun sier beslutningen ble tatt søndag morgen.

– Jeg er utrolig glad for all støtten jeg har fått i partiorganisasjonen og alle oppfordringer som har kommet fra hele landet om at jeg måtte stille. Jeg anser at jeg ville hatt en rimelig god mulighet til å vinne en kampvotering på landsmøtet, men at jeg ikke ville hatt tilstrekkelig støtte i det arbeidet som kommer etter landsmøtet. Derfor trekker jeg meg, sier Pedersen.

– Har du fått beskjed av Jonas Gahr Støre om å trekke deg?

– Jeg har ingen kommentar til det, sier Helga Pedersen.

– Hva mener du med at du ikke hadde hatt støtte?

– Det er jo to mulige kandidater for landsmøtet. Og jeg mener at når det er uenighet i partiet, så er det prinsipielt riktige i partiet å ta en votering og gjøre det på den måten. Men for at en partisekretær skal kunne gjøre jobben på en skikkelig måte, så må man kunne ha et godt samarbeid med alle i partiet. Og slik det ser ut nå, så ser det ut til at jeg ikke ville hatt tilstrekkelig støtte til å gjøre den jobben som jeg ville ha ønsket å gjøre som partisekretær, sier Pedersen.

– Hvem er det du ikke skulle kunne ha samarbeidet med?

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på. Jeg opplever at jeg ville hatt en rimelig mulighet til å vinne en votering, men ikke tilstrekkelig støtte til å kunne gjøre den jobben som en partisekretær skal gjøre og kunne samarbeide godt med alle deler av partiet.

Jonas Gahr Støre har foreløpig ikke besvart TV 2s henvendelser om saken.

– Hennes eget valg

Fylkesleder i Finnmark Arbeiderparti, Kristina Hansen, sier det er Helga Pedersens egen vurdering at hun ikke stiller som partisekretær-kandidat. Det er ikke noe Finnmark Ap har presset på for.

– Det er hennes eget valg, så det tar jeg til etterretning. Hun har gitt en begrunnelse, så dette er utelukkende hennes vurdering, sier Hansen til TV 2.

FORSTÅELSE: Ap-leder i Finnmark har forståelse for Pedersens valg. Foto: Nils Ole Refvik / TV 2
FORSTÅELSE: Ap-leder i Finnmark har forståelse for Pedersens valg. Foto: Nils Ole Refvik / TV 2

Hansen forteller at Pedersen ringte fylkeslederen i morges og meddelte henne sin beslutning om å trekke seg.

Hun sier hun har fortsåelse for at det ble vanskelig for Pedersen å stille.

– Det er jo sånn at vi har en situasjon der en en enstemmig valgkomité samlet seg om et forslag, og det har ikke vært vanlig i Ap med benkeforslag, så det ble en krevende situasjon. Vi i Ap jobber langsiktig, og Helga kom sent på banen også, sier Hansen.

– Lei meg

Ordfører Wenche Pedersen (de to er ikke i slekt, journ. anm.) i Vadsø sier hun tar nyheten med stor skuffelse.

– Jeg er veldig, veldig lei meg. Jeg tror partiet ville vært tjent på å ha åpne diskusjoner om personer, sier hun.

Hun får støtte av leder i Hamar Arbeiderparti, Hilde Nyutstumoen.

– Det er synd at Pedersen ikke stiller, sier hun til TV 2.

Ap-styret i Innlandets største by ba valgkomiteen i Ap om å finne en ny partisekretær, og viste til at Stenseng har sittet som partisekretær i åtte år.

Styret i Hamar Ap foreslo i stedet Pedersen.

Drar på landsmøtet

Arbeiderpartiets landsmøte begynner torsdag og valget av partiledelse skjer fredag ettermiddag. Helga Pedersen sier hun kommer på landsmøtet uansett.

– Jeg skal delta på landsmøtet og jeg er jo ordførerkandidat i Tana Ap. Jeg håper og tror at Tana Ap blir glad og fornøyd i dag, sier Pedersen.

Valgkomiteen har enstemmig innstilt Kjersti Stenseng til en ny periode som partisekretær. Men det skjedde ikke uten dramatikk. TV 2 kunne tidligere denne uken fortelle at Stenseng vant sitt gjenvalg med kun én stemmes overvekt i valgkomiteen.