Helblått Storting, sentrum ute

For andre dag på rad presenteres en meningsmåling som viser rent flertall for Høyre og Fremskrittspartiet og et sentrum i krise.

Den ferske meningsmålingen i Aftenposten og Bergens Tidende føyer seg inn i et større bilde som er avtegnet i flere meningsmålinger i det siste: Det ser ikke lenger ut til at Høyre og Fremskrittspartiet stjeler velgere fra hverandre.

Tidligere denne uken viste også en Infact-måling i VG rent flertall for Høyre og Fremskrittspartiet. Men i Aftenposten og BT er ikke bare Venstre under sperregrensen, også KrF kryper under.

De tre rødgrønne regjeringspartiene ville samlet fått 80 representanter om målingen hadde vært valg, fordelt på 59 til Arbeiderpartiet, 12 til SV og 9 til Senterpartiet. Dessuten er Rødt inne med ett mandat.

– Det er spennende, men da må vi også begynne å snakke om det. Jeg mener derfor det er viktig med en veldig tydelig viljeserklæring også fra Høyres side om et regjeringssamarbeid mellom Høyre og Frp, sier Jensen til Aftenposten.

Høyres nestleder Erling Lae avviser imidlertid at det er aktuelt å fronte noe regjeringsprosjekt med Frp nå, og sier at det ville være «toskeskap å ekskludere sentrum».

Høyre går fram 0,2 prosentpoeng fra forrige måling, mens Frp øker med 1,8 prosentpoeng.

Oppslutningen for de øvrige partiene ser slik ut, med endringer fra forrige måned i prosentpoeng i parentes:

Ap 31,9 (-1,7), SV 6,6 (+0,6), Sp 5,0 (-0,3), KrF 3,7 (-1,1), Venstre 3,5 (-0,4), rødt 1,6 (+0,9), andre 1,2 (uendret). (©NTB)

Mer innhold fra TV 2