MER UTADVENDT: Kjell Inge Røkke vil forbedre helsa til havet og innser at med vervet som FNs spesialutsending for havindustridata må han også delta mer offentlig. Foto: Santiago Vergara / TV 2
MER UTADVENDT: Kjell Inge Røkke vil forbedre helsa til havet og innser at med vervet som FNs spesialutsending for havindustridata må han også delta mer offentlig. Foto: Santiago Vergara / TV 2

Hav-aktivist Kjell Inge Røkke: – Jeg må få en annen profil

Lisboa (TV 2): Han jubler ikke akkurat, men Kjell Inge Røkke innser at han må opptre mer offentlig. – Da jeg tok denne beslutningen, var jeg bevisst på at jeg må få en litt annen profil.

Fortsatt uten sokker i skoene er Kjell Inge Røkke (63) en av rundt 5000 deltagere på FNs Ocean Conference i den portugisiske hovedstaden. AkerBP-eieren, tidligere racerbåtkjører og fiskeren har akkurat vært på scenen og blitt presentert i sitt nye toppverv i FN.

– Kommer vi til å se deg mer som en offentlig hav-aktivist nå?

– Det er dessverre en konsekvens at jeg har tatt på meg dette oppdraget. Jeg vil ikke si at jeg har rent ned studioer og avisredaksjoner for å la meg intervjue. Jeg var vel bevisst da jeg tok denne beslutningen, at gjør jeg dette så må jeg få en litt annen profil.

Røkke kan ikke love å være så aktiv som Nina Jensen, som leder arbeidet med «babyen» hans, forskningsskipet REV Ocean. Hun er også med til Lisboa. REV Ocean er verden største og mest avanserte forskningsskip. Skipet er flere år forsinket og fortsatt ikke klart, og Røkke legger ikke skjul på at han synes det er frustrerende.

Kjell Inge Røkke blir en del av Ocean Decade Alliance, og blir samtidig spesialutsending for havindustridata i FNs Ocean Decade. Et initiativ fra FN som skal sikre forskningen som «vi trenger for havet vi ønsker».

– Dette er en naturlig forlengelse av det jeg har jobbet med i mange år, sier Røkke om engasjementet for havet og havdata.

Gleder seg

Han synes FN-oppdraget er ærefullt, samtidig som han forplikter seg til å gjøre en forskjell.

– Hvor bekymret er du for tilstanden i havet?

 Foto: Santiago Vergara / TV 2
Foto: Santiago Vergara / TV 2

– Alle bør være bekymret for klimaet i en eller annen form. Jeg tror at mye av det vi ser nå er noe vi kan gjøre noe med. For å gjøre noe med det trenger en informasjon og man trenger engasjement.

– Hvor mye er du på sjøen akkurat nå?

– Jeg har jo mine rare vaner, så jeg er i Middelhavet hele sommeren. Når REV blir ferdig så kommer jeg til å bruke mye tid på den. Det er et prosjekt som det er mye engasjement bak. Jeg gleder meg til å være sammen med folkene der, og eksponere skipet rundt i verden.

Han innser at det ikke er enkelt å få til endring for å redde verdenshavene og klimaet.

– Vi er alle en del av utfordringen og også en del av løsningen. Det er ikke lett å endre adferd. Vi ber verden å gå på en global diett, hvor vi skal endre adferd. Jeg tror ikke det er lett og tror det må finnes praktiske løsninger, som vi må arbeide med alle sammen.

Når REV en gang er klar, vil han ta med seg politikere og andre blant annet for å se på plastsøppelet i havet.

– Jeg vil spørre; tror du virkelig du kan produsere plast i denne formen femti år fram i tid? Jeg tror svaret er nei. Vi må lære og vi må kollektivt agere.

Skal gi bort pengene

Røkke bruker mye penger på å bygge REV og bidrar også med penger til FNs arbeid.

– Ja, det er en del av det livsløpet jeg har lagt. At jeg skal gi fra meg mesteparten av den kapitalen jeg har generert. I en eller annen form. Dette er noe jeg har arbeidet med i mange år. Hvordan jeg skal gjøre det på best mulig måte og riktigst mulig måte.

Han vil ikke være med på at fordi han har tjent mye penger i oljeindustrien, så er dette en måte å gjøre opp for det. Når han nå engasjerer seg for miljø og hav.

– Nei, jeg er utrolig stolt av hva vi har fått til i Aker. Vi har tatt en liten bedrift på 15 år og skapt, etter oppkjøpet av Lundin, dette til Norges nest største eller tredje største butikk.

Han viser til bedriften gir milliarder tilbake til statskassen.

Mer innhold fra TV 2