Halvering i nedlagte gårdsbruk

Under den rødgrønne regjeringen har nedleggingstakten blant norske gårdsbruk blitt halvert. I løpet av fireårsperioden har 3.643 gårder bukket under.

Mens det var 50.932 gårdsbruk i Norge i 2005, var det ved årsskiftet igjen 47.289. I Sogn og Fjordane er 346 gårder blitt borte under den rødgrønne regjeringen, skriver Nationen.

I 2005 uttalte daværende landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) at «hvert nedlagt gårdsbruk er et nederlag». Nåværende landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) er ikke enig i at 3.643 færre gårder er 3.643 nederlag, da den rødgrønne regjeringen har halvert nedleggingstakten fra Bondevik-regjeringens dager.

– Det er et omfattende arbeid å endre en så tung utvikling. Det er mange ting som må endres over tid for å få ned avviklingen, der inntekt og muligheter til å drive på ulike gårdsbruk er noe av det viktigste, sier han.

Partileder Liv Signe Navarsete er enig.

– Du kan se på et glass som halvfullt eller halvtomt. Bruksnedgangen er halvert, men vi er verken glade eller fornøyde. Men utviklingen under Bondevik II kunne akselerert, og vi ser på hvert enkelt bruk vi har redusert nedlegging med, som en seier. Vi ser på dette som 3.643 seire, sier Navarsete til Nationen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2