– Hadde vært bedre med Stoltenberg som finansminister
Opposisjonen går hardt ut mot regjeringen og savner krone-tiltak. Investeringsdirektør ser lysere på situasjonen.

Den norske krona har denne uka fortsatt den negative trenden og svekket seg mot andre valutaer.
At den norske krona blir svakere, gjør det blant annet dyrere å importere varer inn i Norge og å bruke penger utenfor grensene.
– Tafatt regjering
Frp-leder Sylvi Listhaug mener myndighetene ikke gjør nok for å sikre en stabil kronekurs og stagge inflasjonen.
– Den svake kronekursen kan føre til at inflasjonen fortsetter å stige eller holder seg høy. Det kan også påvirke renta. Og så er det kjedelig for alle som skal på ferie i sommer.

Hun sier hun har forståelse for at folk er bekymret for økonomien.
– Når vi på toppen av det hele har en så tafatt regjering, blir det ikke bedre. Det regjeringen burde gjort var å senke avgiftene og dempe inflasjonen på den måten og innføre makspris på strøm, legger Listhaug til.

– Blir en berg-og-dal-bane
Hardt ut mot Vedum
Internasjonal kontakt i MDG, Paal Frisvold, mener kronefallet er et bevis på at rentepolitikken Norges Bank fører, ikke har ønsket effekt i markedet.
Han etterlyser tydeligere initiativ fra sentralbanksjefen til å forsvare den norske krona.
– Vi har ikke sett lederen for Norges Bank gå ut og gi et klart signal til markedet om hva som er akseptabel kroneverdi – det er synd.

Han mener myndighetene bør forandre Norges Banks mandat og endre skattepolitikken, og at Finansdepartementet i større grad bør favorisere en «moderne, avkarbonisert økonomi».
– Jeg er veldig bekymret. Tidligere har det norske folk blitt fortalt at det er en fordel å ha en egen valuta, og for det andre at vi trygger valutakursen ved å bruke rentepolitikken.
Han savner også tydeligere grep fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
– Han må ta de lange grepene. Han må bidra til å akselerere skiftet når vi mister etterspørsel etter kronen på grunn av at etterspørselen etter norsk gass blir mindre.
– Jeg tror faktisk i dag, når det handler om å skape tillit til den norske kronen, hadde det vært bedre å ha Jens Stoltenberg som finansminister, mener han.
Vil ha mer forutsigbarhet
– Selvfølgelig er vi bekymret for økte renter og kronefall, og jeg skjønner godt nå om folk er bekymret for lommeboken, sommerferien og egen økonomi fremover.
Det sier Heidi Nordby Lunde i Høyre. Hun mener det er flere ting myndighetene kan gjøre.
– Norske myndigheter kan holde tilbake på pengebruk, og skape trygge og stabile rammevilkår for investeringer i Norge.

Ola Elvestuen i Venstre vil ha en mer forutsigbar skattepolitikk.
– Regjeringen må slutte å komme med brå skatteendringer. De må spre en tillit rundt norsk økonomi, en tillit den norske kronekursen baserer seg på.
TV 2 har forelagt kritikken som kommer frem i denne saken for finansministeren og Norges Bank. Finansministeren ønsker ikke å kommentere kritikken, eller stille til intervju.
Norges bank har ikke besvart våre henvendelser.
– Mer positivt enn negativt
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea mener imidlertid at Norge kan leve fint med den lave kronekursen.
– Det er veldig mange norske selskaper som har det veldig bra nå. De får mer for produktene de selger, mens kostnadene ofte er i norske kroner, sier Næss til TV 2.
Han mener den svake krona både gagner norske bedrifter, og gjør norsk arbeidskraft mer attraktiv for internasjonale selskaper.
– Hvis vi summerer opp for Norge, så tror jeg vi heller mot at det er mer positivt enn negativt, sier han.

Samtidig vil den lave kronekursen ramme folk flest negativt.
– Vi vanlige nordmenn merker det når vi reiser til utlandet. Da blir alt vesentlig dyrere enn før. Vi merker det også på ting vi kjøper fra utlandet, sier Næss.
– Hva kan norske styresmakter og Sentralbanken gjøre?
– Det er ikke så lett. For det første forsto vi ikke at den skulle bli så svak, så å vite hvordan vi skal gjøre den sterkere, er ikke lett.
– Selvfølgelig kan man øke renten, men det har også sine ulemper, sier Næss.