Giftering tatt av nazister i 1943 levert tilbake

Erling Berg Pedersen ble tatt for motstandsarbeid under andre verdenskrig og sendt til konsentrasjonsleir. Der ble han fratatt gifteringen og lommeuret. Nå har datteren hans fått begge deler tilbake.

Faren til Marit Dunseth ble arrestert av Gestapo i august 1942 for å ha gitt ut en illegal avis. I 1943 ble han sendt til konsentrasjonsleiren Natzweiler i Frankrike der han ble ribbet for alle verdisaker. Han overlevde og kom tilbake til Norge i 1945, men lommeuret og gifteringen så han aldri igjen.

Men for noen få dager siden ble begge deler levert med bud på døren til datteren Marit Dunseth, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg er dypt rørt, og svært takknemlig overfor dem som har anstrengt seg for vår skyld, sier Marit Dunseth.

Bakgrunnen er at farens navn dukket opp på en liste over fanger det var blitt funnet gjenstander etter, ettersom nazistene var nidkjære på å dokumentere slike ting.

Listen ble publisert på nettsiden til organisasjonen ITS, International Tracing Service, der en nederlandsk kvinne oppdaget navnet. Hun er knyttet til et minnesenter for konsentrasjonsleirfanger i den nederlandske byen Amersfoort og kontaktet sin landsmann Jan Keus, som bor i Norge og er aktiv i slektsforskningsorganisasjonen DIS Norge. Og dermed var veien kort for ivrige slektsforskere til å spore opp Berg Pedersens slektninger. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2