Vibeke Sæther, Geir Børresen og Labbetuss fra «Lekestue». Foto: NRK
Vibeke Sæther, Geir Børresen og Labbetuss fra «Lekestue». Foto: NRK

Geir Børresen er død

Den kjente TV-profilen ble 79 år gammel.

NRK-profilen Geir Børresen døde etter en tids sykdom, opplyser statskanalen.

Børresen er spesielt godt kjent fra barne-TV, blant annet for sin rolle som «Labbetuss» i TV-serien «Tre-fire-fem», samt rollen som «Max Mekker» i serien «Sesam Stasjon».

Han var også programleder i «Lekestue» på 1970-tallet, som var hans programlederdebut.

MAX MEKKER: Geir Børresen spilte den legendariske Max Mekker i barne-TV-serien «Sesam Stasjon». Foto: Lise Åserud
MAX MEKKER: Geir Børresen spilte den legendariske Max Mekker i barne-TV-serien «Sesam Stasjon». Foto: Lise Åserud

Ansatt ved Nationaltheatret

Børresen var en allsidig fyr, og drev ikke kun med barne-TV. Han har også spilt i filmer som «Blücher» fra 1988 og «Bobbys krig» fra 1974.

På tidlig 2000-tallet var han med i Espen Eckbos «Nissene på låven». I tillegg spilte han rollen som Thomas Winther i såpeserien «Hotel Cæsar» fra 2015-2016.

Han ga også ut tre musikkalbum og gjorde suksess med «Smurfesanger». Albumet «I Smurfeland» lå 24 uker på VG-lista med 1. plass som høyeste plassering.

Børresen utdannet seg ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole før han gikk fire år ved Statens Teaterskole. I tillegg var han i 20 år ansatt ved Nationaltheatret, hvor han debuterte i «Den stundesløse» i 1968. Han arbeidet også som frilanser ved flere andre teatre, som Oslo Nye Teater og Centralteatret.

– Har vært der for oss alle

Skuespiller og tidligere kulturminister Ellen Horn minnes Børresen som en glad og skjønn kollega som alltid spredte glede.

– Han var alltid nærværende og leken. En veldig god kollega, sier hun til TV 2.

Horn forteller at Børresen var med på å bygge opp et nytt, moderne teateruttrykk før han ble fanget opp på TV.

– Han har på en måte vært der for oss alle sammen, i alle generasjoner, sier hun til TV 2 samtidig som hun forteller at det var en gave å få jobbe med Børresen.

Labbetuss

En annen som kjente og jobbet tett med Børresen er Halvdan Sivertsen. De to jobbet sammen fra 1982 til 1984 i programmet Labbetuss på NRK. Geir Børresen spilte «Labbetuss», som forestilte en hund av rasen old english sheepdog.

– Det var en veldig trist melding å få. Geir var et usedvanlig positivt og ikke minst morsomt menneske å bli kjent med, sier Halvdan Sivertsen om den tidligere kollegaens bortgang.

– Å få jobbe med han var noe jeg satt veldig stor pris på. Det var aldri et kjedelig øyeblikk. Full av liv og med masse erfaring jeg kunne lære av. Geir gjorde Labbetuss til folkeeie. Og jeg har ennå masse fine minner. Så tusen takk, Geir, både for bikkja, og for alt det andre du gledet barn og voksne med.

I mai fortalte Børresen til Se og Hør at han hadde fått kreft i tarmene, en diagnose han fikk i september 2021.

Børresen etterlater seg kona Wenche, barn og barnebarn.