Kårstø gasskraftverk (Foto: Alf Ove Hansen)
Kårstø gasskraftverk (Foto: Alf Ove Hansen)

Gasskraft redder Bergen

Statnett vil skaffe gasskraft tilsvarende forbruket til 40.000 husholdninger.

Gasskraftverket ved Statoil-raffineriet nord for Bergen starter opp i oktober, og noen av de første kundene som vil nyte godt av kraftverket, er bergenserne.

Kjøper strøm

– Vi får dempet den kritiske situasjonen noe. Vi gjennomfører også kjøp av rettigheter fra industrien til å koble ut forbruk. Det prøver vi å gå litt videre med, vi er i alle fall kommet et stykke på vei, sier Statnetts konserndirektør Øivind Rue til Aftenposten.

Ved å kjøpe strøm fra Mongstad vil Statnett slå to fluer i en smekk og med all sannsynlighet unngå at tomme vannmagasiner gir en for stram energitilgang før vårens snøsmelting. Samtidig vil avtalen sikre tilgang til ekstrastrøm dersom én av de to kraftlinjene inn til området skulle kollapse.

«Virker likegyldige»

Sp-leder Liv Signe Navarsete sa til Bergens Tidende at bergenserne «virker likegyldige til at de ikke har sikker strømforsyning».

Partifelle og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen varslet tirsdag snarlig behov for to–tre sterkt forurensende mobile gasskraftverk til én milliard per stykk dersom ikke de omstridte mastene gjennom Hardanger blir vedtatt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2