Habilitetsskandalene:

Frykter uansvarlig behandling: – Tar i hverandre med silkehansker

Kontrollkomiteens ferskeste medlem, Lan Marie Berg (MDG), frykter politiske interesser i partiene kan svekke arbeidet med å gjenreise tilliten til politikerne.

SE SEG I SPEILET: Det mener MDGs Lan Marie Berg de andre medlemmene av kontrollkomiteen bør gjøre, for å sikre en objektiv behandling av habilitetssakene. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
SE SEG I SPEILET: Det mener MDGs Lan Marie Berg de andre medlemmene av kontrollkomiteen bør gjøre, for å sikre en objektiv behandling av habilitetssakene. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Jeg er veldig bekymret for at Arbeiderpartiet og Høyre ikke tar disse sakene alvorlig nok, sier MDGs Lan Marie Berg til TV 2.

I starten av oktober ble hun medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Berg mener sterke politiske interesser står i veien for at habilitetssakene får en objektiv nok behandling.

– Ap og Høyre har tatt på hverandre med silkehansker i de ulike sakene som har handlet om habilitet og aksjehandler, sier hun.

– Dratt beina etter seg

Kontroll- og konstitusjonskomiteen er den eneste komiteen på Stortinget som kan behandle saker på eget initiativ, og har ansvar for å holde løpende kontroll med regjeringen.

Og de har hendene fulle. Seks politikere må møte i kontrollhøring i starten av november.

Berg retter en pekefinger mot Ap og Høyre, som begge har saker på egne politikere liggende på komiteens bord. Særlig peker hun på behandlingen av sakene til Anniken Huitfeldt (Ap) og Erna Solberg (H).

– Her har de dratt beina etter seg. Huitfeldt fikk sitte som statsråd veldig lenge med denne alvorlige saken uten at det fikk noen konsekvenser, sier Berg.

Anniken Huitfeldts mann Ola Petter Flem handlet en rekke aksjer i hennes statsrådsperiode. Hun ble vraket som utenriksminister da statsminister Jonas Gahr Støre gjorde endringer i regjeringen i forrige uke.

INTERVJUMARATON: Erna Solberg møtte pressen til en rekke intervjuer, en uke etter at hun innrømmet inhabilitet. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2
INTERVJUMARATON: Erna Solberg møtte pressen til en rekke intervjuer, en uke etter at hun innrømmet inhabilitet. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

– Så ser man at Erna Solberg, og det tror jeg mange synes er provoserende, ikke vil rikke seg som Høyre-leder. Og det er uforståelig, sier MDG-politikeren.

Solbergs ektemann Sindre Finnes drev med storstilt og hemmeligholdt aksjehandel mens hun var statsminister.

– Men det er vel ikke kontrollkomiteens oppgave å bestemme hvem som skal være leder av Høyre?

– Nei, det er det absolutt ikke. Men det er vår felles oppgave på Stortinget å sørge for folks tillit til demokratiet vårt, og til at politikerne tar avgjørelser som de mener er for fellesskapets beste, sier Berg og legger til:

– Jeg håper at alle partier nå kan legge alle egeninteresser til side, selv om det også kan ramme politikere fra deres eget parti, og bli med å rydde ordentlig opp i disse sakene.

Berg understreker at dette også gjelder utenfor kontrollkomiteen.

RYDDE ORDENTLIG OPP: Berg håper alle partier samler seg i ønsket om å gjenreise tilliten til politikerne, etter en sommer dominert av habilitetsrot. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
RYDDE ORDENTLIG OPP: Berg håper alle partier samler seg i ønsket om å gjenreise tilliten til politikerne, etter en sommer dominert av habilitetsrot. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

SV: – Rart

Blant politikerne som må møte til høring, er den nyslåtte arbeids- og inkluderingsministeren Tonje Brenna (Ap). Hun ga styreverv til en god venn, som hun nå har erklært seg inhabil overfor.

SV-leder Audun Lysbakken var tidlig ute med å frede Ap-nestlederen, hvis sak han ikke mener er like alvorlig som de andres.

Berg mener det er rart å frede en av politikerne som skal til kontrollhøring. Det samme mener Lysbakken om Bergs kritikk.

– Jeg synes det er rart å komme med en sånn kritikk av SV. Da regner jeg med at hun vet noe annet om den saken, siden hun mener vår vurdering er feil, sier Lysbakken.

Han er for øvrig tydelig på at alle politikerne får rettferdig behandling.

– Jeg synes Lan er litt tidlig ute med den kritikken. Jeg har tro på at alle vil behandle dette med integritet og det alvoret sakene trenger.

FOR TIDLIG FOR KRITIKK: Det mener SVs Audun Lysbakken, her på vei inn på Stortinget. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
FOR TIDLIG FOR KRITIKK: Det mener SVs Audun Lysbakken, her på vei inn på Stortinget. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Også Venstres Sofie Høgestøl er skeptisk. Hun er saksordfører mens Grunde Almeland er på utenlandsreise.

– Det er en samlet komité som har stilt seg bak alle spørsmålene som har blitt stilt her, uavhengig av hvilken partipolitisk tilhørighet mottakeren av de spørsmålene har hatt, sier hun.

Avviser påstand

Bergs påstander avvises kontant av førstenestleder i komiteen, Frode Jacobsen (Ap).

– Det er jeg helt uenig i.

Ei heller i høyreleiren faller utspillet i god jord.

– Jeg vil si at dette utspillet kan avvises, enkelt og greit, sier komitéleder Peter Frølich (H).

– Som komitéleder har jeg sett en kontrollkomité som har arbeidet veldig grundig uten politiske agendaer, og som har stilt helt relevante og spisse spørsmål.

KOMITELEDER: Peter Frølich fra Høyre. Han forsikrer om at alle politikerne med habilitetssaker får rettferdig behandling. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2
KOMITELEDER: Peter Frølich fra Høyre. Han forsikrer om at alle politikerne med habilitetssaker får rettferdig behandling. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Særlig mener han eget parti har vært tøffe mot sin leder.

– Høyre har faktisk stilt noen av de spisseste spørsmålene til Erna Solberg, og andre partier har også vært med på harde spørsmål mot egne statsråder.

Nærmer seg høring

Tirsdag møtes komiteen til nytt møte, og det nærmer seg høring 7. november.

Der møter Anette Trettebergstuen (Ap), Erna Solberg (H), Jonas Gahr Støre (Ap), Ola Borten Moe (Sp), Tonje Brenna (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap).

Det er fremdeles uklart om næringsminister Jan Christian Vestre også skal møte til høring. Det blir trolig tatt opp i møtet tirsdag.

Fredag ble det kjent at en venn av Vestre flere ganger har fått midlertidige lederstillinger i statsrådens departement. Han opplyste ikke om vennskapet til departementet selv, og legger til grunn at han har vært inhabil.