Frykter strøm av asylsøkere i sommer

Politienheten ved Rygge sivile lufthavn i frykter at det vil komme mange asylsøkere med forfalskede papirer utover sommeren.

Etter at Norwegians rute mellom Rygge og Aten åpnet 5. april i år har om lag 20 personer kommet til Rygge med falske papirer. Stort sett er det kurdere, afghanere og iranere som kommer med falske rumenske identitetspapirer Det har også forekommet falske bulgarske og italienske pass. Ett tilfelle av et falskt norsk pass ble oppdaget i forrige uke, skriver Moss Avis.

Politioverbetjent Anders Lia, sjef for kontrollen ved Rygge, er svært bekymret for at tilstrømningen av asylsøker via ruten Aten-Rygge vil eskalere utover sommeren.

– Vi foretar såkalte territorialkontroller ved flyplassen. Den siste tiden har det vist seg at mange kommer med falske ID-kort spesielt fra Romania, sier Lia.

Politienheten ved flyplassen er underlagt Rygge lensmannskontor. De foretar territorialkontroller ved Svinesund, på utenlandsbusser, utenlandstoget, Rygge Sivile Lufthavn og må også bistå lensmannskontoret ved behov. Ifølge politiet er hver enkelt sak med falske papirer meget ressurskrevende.

Strafferammen for å bli tatt med falske papirer er fire års fengsel, men i sakene fra Rygge har retten lagt seg på en praksis med 45 dager ubetinget fengsel hvis det foreligger tilståelse. Foreligger det ikke tilståelse venter 60 dagers fengsel. De fleste som kommer inn over Rygge Lufthavn tilstår og blir sendt direkte til soning. Deretter blir de sendt til Politiets utlendingsenhet for asylregistrering. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2