
Frykter konsekvenser for prisene til utlandet
Endelig kan Malin Rognlid fra Harstad besøke tanten i Kirkenes, uten å måtte punge ut 6000-8000 kroner. Men priskuttet kan få en slagside, tror flyanalytiker.
I januar publiserte TV 2 saken «Raser mot flypriser: – Folk kommer seg ikke i begravelse», som handler om ekstremt kostbare flyreiser for folk i Distrikts-Norge.
Onsdag kom nyheten om at regjeringen vil styrke rutetilbudet og kutte kraftig i prisene på de subsidierte flyrutene – de såkalte «FOT»- rutene – på Vestlandet og i Nord-Norge fra 1. april 2024 – altså først om et drøyt år.
Ikke noe nytt
Nyheten har i hovedsak blitt møtt med stor begeistring hos politikere og reise- og næringslivsaktører i nord.
Folk er fornøyd, men ikke helt fornøyd.
– Det er dette de har lovet hele tiden, og ikke noe nytt, sier kulturarbeideren Maiken Garder fra Hammerfest til TV 2.
Hun er veldig glad for lavere priser på kortbanenettet i nord. Men det er ikke nok, mener hun.
For folk i nord reiser ikke bare i nord.
Verden er mye mer tilgjengelig for de som kan reise fra Oslo Lufthavn, enn fra en liten flyplass i nord, mener Garder.
En flytur fra Hammerfest til Oslo kan koste godt over 10.000 kroner, og en flyreise til Sør-Norge kan koste hele 30.000 kroner for en vanlig familie.
Hjerteskjærende
– Det er hjerteskjærende historier om mennesker som ikke kommer seg i begravelser. Om besteforeldre som ikke har sett barnebarna sine på flere år, sa Garder til TV 2 i januar.
De høye prisene vil kneble Nord-Norge fra å delta i utviklingen – og derfor må det mer til enn prisreduksjon på FOT-rutene, mener hun.

– Sysselsetting, gjennomføringen av grunnleggende tjenester, livet generelt... Det stopper bare helt opp. Det må skje noe nå, sier hun.
Garder er opphavskvinnen bak Facebook-gruppen «Folkeopprør mot skyhøye flypriser på kortbanenettet», hvor hun har samlet flere tusen medlemmer på kort tid.
Hun startet den digitale protestgruppen «litt i affekt».
– Jeg skulle bestille flyreiser i forbindelse med jobb. Det ble helt latterlig dyrt, og får store konsekvenser for den lille bedriften som jeg jobber for, sier hun.
Arbeidsplasser i nord er stadig på agendaen i nasjonale media.
«Jeg vil påstå at det mangler ikke arbeidsplasser i regionen, men det mangler folk», skriver Garder på Facebook.
Så lenge flyprisene i regionen ikke reduseres, vil det være begrenset hvem som har råd til å ta seg jobb og etablere seg i distriktet, mener hun.
Kan besøke tante
Malin Rognlid fra Harstad sier det er fint at prisene for reiser i Nord-Norge blir rimeligere.
– Jeg har en tante i Kirkenes som jeg får sett altfor sjelden, sier Rognlid, som har måttet forholde seg til priser på mellom seks og åtte tusen kroner på det meste.

– Det er ekstremt dyrt, og altfor mye, rett og slett, sier hun.
Tung bør
Kim Daniel Arthur har jobbet som selvstendig næringsdrivende i en liten møbelsnekkerbedrift, og har vært avhengig av å kunne møte kundene sine der de bor og arbeider.

– Vi er jo heldige som har dagens infrastruktur med flyruter. At den nå blir rimeligere og mer tilgjengelig, vil hjelpe mange bedrifter, sier han.
– Det å reise fra Tromsø til Leknes føles jo egentlig som en liten ting å gjøre. Men når du fikk en regning på mellom syv og åtte tusen, ble det en tung bør for en liten bedrift, sier han.
Kostnad: 400 millioner årlig
Endringen kan bety økte skatter og avgifter for flyselskapene, tror flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs. Det kan bety dyrere flybilletter.
– Med informasjon som jeg har regnet litt på, kan det virke som at det kan koste 400 millioner årlig å gjennomføre dette. De 400 millionene må tas fra et annet sted inn i budsjettet.
– Verste scenarioet fra mitt ståsted er at vi legger inn mer skatter og avgifter på utenlandsruter fra Norge. Det vil ikke være en god løsning, sier Elnæs.
Vil ikke fortelle
TV 2 har vært i kontakt med Samferdselsdepartementet, som ikke vil svare på Elnæs sin påstand.
– Vi har valgt å prioritere økte midler til FOT-rutene grunnet det viktige samfunnsbehovet disse dekker. Helheten i regjeringens prioriteringer mellom ulike formål vil fremkomme i statsbudsjettet for 2024, skriver statssekretær Bent-Joacim Bentzen i en e-post til TV 2.
*FOT (Forpliktelser til offentlig tjenesteytelse)
Det aller meste av flytrafikken i Norge drives kommersielt. For å sikre et godt flytilbud over hele landet, kjøper Staten v/ Samferdselsdepartementet transport på flyruter som ikke kan drives bedriftsøkonomisk lønnsomt. Disse flyrutene er hovedsakelig på Vestlandet og i Nord-Norge.
Flyrutetjenestene kjøpes etter en offentlig konkurranse blant flyselskapene, og pålegges såkalte forpliktelser til offentlig tjenesteytelse (FOT) på flyruter, der det stilles krav til billettpris, kapasitet, frekvens, ruteføring mv.
Kontrakt tildeles normalt flyselskapet som tilbyr tjenesten til den laveste kostnaden for staten, og flyselskapet får i kontraktsperioden enerett på rutetrafikk på den aktuelle flyruten.
(Kilde: Samferdselsdepartementet)