
Frykter flere får plager – disse grepene kan du ta
Kravene til synet vårt har blitt større, og risikoen for plager øker, sier eksperter.
Synet vårt blir dårligere når vi blir rundt 40 år, men mye tid foran mobil, nettbrett, data og TV gjør at stadig flere av oss har behov for briller lenge før den tid.
Det sier flere brillebutikker TV 2 har vært i kontakt med.
– Vi opplever at flere trenger synsundersøkelse og briller, og mye av dette kan knyttes til skjermbruk, sier optiker og fagansvarlig i Specsavers, Trine Johnsen.

Selskapet økte omsetningen med hele 20 prosent i 2021-2022 sammenlignet med 2020-2021.
Årsaken skyldes trolig både flere kunder og at flere har behov for briller, ifølge selskapet.
En eldrebølge fører også til flere kunder, men skjermtid blant yngre har også mye av forklaringen, sier Johnsen.
Også Brilleland og Interoptik opplever en økning i kunder under 40 år som har behov for briller.

Brilleland sier de har sett en økning i antall kunder som trenger briller de siste ti årene. Så kom pandemien, og da økte det markant.
– Alle «måtte» følge undervisning, kurs og møter på digitale plattformer. Spesielt var dette merkbart blant studentene som gjennom pandemien levde i en konstant digital hverdag, sier optiker og fagansvarlig Paal A. Nævdal i Brilleland.
Også Interoptik melder om at flere unge kunder har behov for synskorrigering i hverdag med økt skjermbruk - og tørre øyne.
– Vi ser at flere og flere sliter med tørre øyne på grunn av mye skjermbruk. Alderen på disse kundene blir yngre og yngre, sier fagsjef Olaug Skrøppa i Interoptik.

De skjulte plagene
Mange nordmenn er langsynte og har litt skjeve hornhinner, ifølge Johnsen i Specsavers.
Som med mye annet i kroppen, henger trolig øynene og øyemuskulaturen etter i evolusjonen. Øynene sin hvileposisjon er å se på avstand, noe som knyttet til da vi drev med jakt og fiske for å overleve.
Å være langsynt er derfor langt fra en fordel når man sitter med skjermer tett opp til ansiktet.
– Da må øyemusklene jobbe innmari hardt for å se på telefon, nettbrett og andre skjermer. Til slutt kan øynene og kroppen få nok, og man får symptomer som stiv nakke, hodepine og slitne og trøtte øyne, sier Johnsen.
Det er ikke farlig å sitte foran skjerm. Ingen forskning kan bevise det foreløpig, sier optikeren.
Det eneste ulempen er plagene man kan få. For mange kan plagene være skjulte, fordi man ikke helt vet hva som er årsaken.

– Har du dårlig syn og bruker mye tid foran skjem, kan du få hodepine, stiv nakke og bli unaturlig sliten og trøtt lunsj, også fra ung alder, sier Johnsen.
– Man går kanskje til fysioterapeut, får massasje og blir knekt opp, blir bra igjen, men så kommer det tilbake. Da skal man ikke se bort fra at det er en synsfeil som er problemet, fortsetter hun.
Større krav
Førsteamanuensis Hanne-Mari Schiøtz Thorud ved Universitetet i Sørøst-Norge sier at nordmenns syn ikke har blitt dårligere.
– Men kravene til synet har blitt større med mer skjermbruk og fokusering på det som er nært, sier hun.

– Mye skjermtid og uoppdagede synsfeil eller manglede briller øker risikoen for plager. Derfor er det viktig at alle, barn og voksne, får en grundig synsundersøkelse jevnlig, for å forhindre plager som kan gi dårlig livskvalitet og fravær fra jobb og skole, sier forskeren.
For Scott Engebrigtsen (51) meldte plagene seg da han bikket 40 år. Denne uken var han på ny synsundersøkelse.
– Synet har blitt dårligere, også har jeg blitt tipset om at det kan være lurt av helsemessige årsaker å ta en jevnlig synstest, sier han.
51-åringen startet med en databrille for ti år siden, men nå har han behov for briller ellers også.
Har du et tips?
Vi jobber med helsejournalistikk i TV 2. Har du innspill til denne saken eller tips til noe annet vi bør skrive om?
Ta gjerne kontakt på helse@tv2.no

Grepene du bør ta
Optiker Johnsen sier at synsfeil ofte er medfødt. Men selv om man er født med en synsfeil, betyr det ikke at du behøver å merke det.
– Hvis du ikke har en jobb foran en skjerm, og har litt langsynthet og skjeve hornhinner, hadde du ikke fått noen plager. Men med en gang øynene må konsentrere seg på et sted på nært hold, som på skjerm, kommer problemene, sier Johnsen.

Det er imidlertid noen grep man kan ta for å unngå å få store plager, ifølge optikere TV 2 har vært i kontakt med.
- Blunk oftere. Når man sitter foran skjerm, blunker man sjeldnere, som kan føre til tørre og såre øyne.
- 20-20-20-regelen: Se 20 meter bort i 20 sekunder hvert 20. minutt. Øynene slapper av når du ser langt unna.
- Sjekk synet
– Konklusjonen er at om du jobber med noe på nært hold og ikke har perfekte øyne, så vil du kunne få plager, sier Johnsen i Specsavers.
Nævdal i Brilleland ber også folk være mer bevisst på hvor mye man belaster synet ved mye nærfokus.
– Spesielt nå som barn og ungdom bruker mye tid foran skjermen, både på skolen og fritid, er det viktig å ha en balanse mellom andre aktiviteter og skjermbruk, sier han.