Frykt for at norske penger skal rasere regnskog

Regnskogfondet frykter at norsk milliardbeløp til Indonesia vil bli brukt på å rasere regnskog i stedet for å bevare den.

Norge og Indonesia signerte i mai en avtale verdt 6 milliarder kroner. Avtalen innebærer at Norge skal sikre en del av regnskogen sør i Indonesia. Men ifølge en rapport fra Indonesias regjering kan beløpet bli benyttet på mer økonomiske klimatiltak enn vern av regnskog, skriver Klassekampen.

Ifølge avisen kan pengene i stedet ende opp hos industriselskaper som ønsker å erstatte deler av regnskogen med store plantasjer for å produsere palmeolje.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) frykter ikke scenariet.

– De pengene Norge gir vil ikke gå til plantasjer, men plantasjevirksomheten er en stor næring som gir et stort overskudd i Indonesia. Det må vi akseptere. Det er som oljen i Norge. Det vi må arbeide for, er at ikke nye områder av jomfruelig skog blir tatt ut, sier Solheim.

Kampanjeleder Nils Herman Ranum i Regnskogfondet er derimot bekymret. Han frykter at de norske pengene vil gjøre situasjonen verre.

– I verste fall kan vi få en avtale der subsidier til tømmerhogstindustrien settes som klimatiltak. Da vil regnskogsmilliardene fungere helt mot sin hensikt, sier han.

Solheim frykter på sin side ikke at norske penger skal bli brukt på denne måten.

– Vi må ha som ambisjon at vi skal påvirke verden, ikke diktere den, sier Solheim. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2