Frp: – Naturlig med etterforskning

Reaksjonene er sterke etter Erna Solbergs opplysninger om at ektemannen handlet i aksjer over 3600 ganger, mens hun var statsminister.

ØNSKER ETTERFORSKNING: Hans Andreas Limi mener at Økokrim bør se på Erna Solberg-saken.
ØNSKER ETTERFORSKNING: Hans Andreas Limi mener at Økokrim bør se på Erna Solberg-saken. Foto: Per Haugen / TV 2

Hans Andreas Limi (Frp) mener det er naturlig at Økokrim etterforsker aksjehandlene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes.

– Dette fremstår som en alvorlig og trist sak som er egnet til å ytterligere svekke tilliten til norsk politikk, sier Frps Hans Andreas Limi til NTB.

– Jeg er sjokkert

Han sier også at aksjehandlene bør etterforskes.

– Vi synes det er helt naturlig at Økokrim etterforsker denne saken i tillegg til at kontrollkomiteen fortsetter sitt arbeid, sier Frp-nestlederen.

Limi påpeker at det har vært flere saker som kan svekke tilliten til det politiske systemet, og at folk i det minste må få se at slike saker etterforskes på en skikkelig måte.

– Jeg er sjokkert over den informasjonen vi fikk på pressekonferanse i dag, legger Limi til overfor TV 2.

MDGs nestleder Ingrid Liland mener denne saken – og de tidligere habilitetssakene – vitner om en ukultur i flere av de store partiene.

– Folk sitter allerede rundt lunsjbordene sine og lurer på hva i alle dager politikerne driver på med. At det dukker opp saker fra flere partier, forsterker behovet for å gjøre en ordentlig gransking, mener Liland.

– Solbergs ektemann er selv en aktiv person i Høyre og han har drevet systematisk spekulering i aksjer mens Solberg har vært statsminister, legger hun til.

Se videoen av en preget Erna Solberg her:

Vil granske forrige regjering

SV vil granske den tidligere regjeringen.

– Det bør settes i gang en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller fra den forrige regjeringen, mener SVs Audun Lysbakken.

Han mener opplysningene om aksjeinvesteringene til Erna Solbergs ektefelle, som nå har blitt kjent, er dramatiske og uforståelige.

– Det er i særklasse viktig at en statsministers habilitet ikke kan trekkes i tvil, sier Lysbakken, som er SVs medlem i kontrollkomiteen.

GRANSKNING: SVs Audun Lysbakken foreslår å gjennomgå aksjehandel i hele Solberg-regjeringen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
GRANSKNING: SVs Audun Lysbakken foreslår å gjennomgå aksjehandel i hele Solberg-regjeringen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Han mener det er uforståelig at de føringene Statsministerens kontor la for Sindre Finnes aksjehandel, ikke ble fulgt opp.

– Jeg vil ta opp i kontrollkomiteen om vi nå trenger en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller i forrige regjering, og samtidig forsikre oss om at det samme blir gjort i den nåværende, sier Lysbakken.

Reagerer på timingen

Arbeiderpartiets medlem i kontroll og konstitusjonskomiteen, Frode Jacobsen, sier saken er langt mer omfattende enn man tidligere har fått inntrykk av.

– Solberg er selv åpen på at hun har vært inhabil. Nå må vi gjennom prosessen i kontrollkomiteen få mer klarhet og svar på spørsmål, sier Jacobsen.

Rødt reagerer på at Erna Solberg har gitt ulike opplysninger om aksjehandlene.

– Det er lite tillitvekkende at hun først kommer med dette etter valget, etter å ha gitt en helt annen versjon før valget. Det ansvaret kan hun ikke skyve på sin ektefelle, sier Seher Aydar, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen (Rødt).

Hun mener dette er en svært alvorlig sak. Det gjør også partileder Marie Sneve Martinussen.

– Jeg synes at timingen her er litt spesiell. Hun har blitt konfrontert med fakta av journalister på fredagen og så er det tilfeldigvis valg på mandag. Og så er det først nå vi får høre noe fra henne, sier Rødt-lederen til TV 2.

Martinussen merker seg at Solberg i dag sier at opplysningene fra E24 sist fredag «ga henne en dårlig følelse» og at Solberg holdt den følelsen for seg selv frem til etter valget.

– Det er helt åpenbart at dette er en sak hun ikke hadde interesse av å gi mer oppmerksomhet i en heftig valgkampinnspurt.

Ønsker forbud

Solberg hevdet på fredagens pressekonferanse at hun ikke hadde hatt oversikt over ektefellens aksjeinvesteringer og sa at han bevisst hadde skjult dem for henne. Hun sa også at hun i realiteten hadde vært inhabil i en rekke saker, uten å melde seg inhabil.

Rødt reagerer også på at Solberg utelukker at hun har delt innsideinformasjon med Finnes, samtidig som hun sier at det er «umulig å kategorisk utelukke», siden de bodde under samme tak.

REAGERER: Stortingsrepresentant Seher Aydar fra Rødt mener det er alvorlig at Erna Solberg ventet til etter valget med å offentliggjøre aksjelisten til ektemannen Sindre Finnes. Foto: Yngve Sem Pedersen/ TV2
REAGERER: Stortingsrepresentant Seher Aydar fra Rødt mener det er alvorlig at Erna Solberg ventet til etter valget med å offentliggjøre aksjelisten til ektemannen Sindre Finnes. Foto: Yngve Sem Pedersen/ TV2

Marie Sneve Martinussen sier til TV 2 at Rødt ønsker et forbud mot aksjehandler for statsråder og deres nærmeste.

– For Rødt er det helt åpenbart at vi trenger et totalforbud mot å eie aksjer for både regjeringsmedlemmer og dem de deler seng med, sier Rødt-lederen.

Her er også Hans Andreas Limi i Frp på gli.

– Ja, det er nok noe som må diskuteres. Jeg tenker at hvis du er statsråd eller nærtstående til et statsråd, så skal du være veldig, veldig varsom med kjøp og salg av aksjer. Det er nesten en selvfølge, og i henhold til regelverket, men problemet i denne saken er at regelverket ikke er fulgt. Og da hjelper det ikke. Så det er flere sider av saken her, sier Limi til TV 2.

Også Audun Lysbakken mener det er behov for en kraftig innstramming når det gjelder i hvilken grad statsråder og deres familier kan eie og handle aksjer.

Høring i høst

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Peter Frølich (H) sier at Erna Solberg-saken vil inngå i komiteens pågående habilitetsbehandling.

– Saken har flere likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt, så det er naturlig at den inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående sak, sier Frølich til NTB.

Fredag offentliggjorde Høyre listen over ektemannen til Solbergs aksjehandel. Den viser at Sindre Finnes gjorde 3600 aksjehandler i perioden mens kona satt som statsminister.

– Vi undersøker brudd på habilitetsreglene. Det har etter all sannsynlighet skjedd her, selv om Solberg har vært uvitende om forholdene, sier han.

Videre påpeker han at det allerede er avgjort at Solberg må møte i kontrollkomiteens høring.

– Kontrollkomiteen skal finne feil og stille regjeringer til ansvar for kritikkverdige forhold. Dette skal vi gjøre grundig, uavhengig av hvilken politisk farge man selv har, sier Frølich.

Relatert

Mer innhold fra TV 2