Hvalrossen Freya nyter late sommerdager utenfor Lysaker, ifølge Fiskeridirektoratet. Her fra en fin solskinnsdag ved Frognerkilen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Hvalrossen Freya nyter late sommerdager utenfor Lysaker, ifølge Fiskeridirektoratet. Her fra en fin solskinnsdag ved Frognerkilen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Freya har det fint: - Hold avstand!

Hvalrossen Freya er observert rett utenfor Lysaker, opplyser fiskeridirektoratet.

Fredag kveld, i 18-tiden, ble hvalrossen Freya observert rett utenfor Lysaker ved Bøyesanden, opplyser Fiskeridirektoratet i en pressemelding lørdag formiddag.

– Lørdag forsetter vi arbeidet med å lokalisere henne på nytt etter siste observasjon fredag kveld.

Ingen nye tiltak

Ifølge direktoratet var det rolige forhold rundt Freya som beitet etter mat.

– Og det var få tilfeller hvor vi veiledet tilfeldig forbipasserende på sjøen, med en anbefaling om å forlate området.

– Vi ser ingen grunn til å iverksette andre tiltak etter observasjonene fredag.

Fakta om hvalrossen Freya:

  • Freya er en hvalross, som er en arktisk art av seler innenfor hvalrossfamilien.
  • Etter over 50 år med fredning er bestanden av hvalross fortsatt lav, og arten er å finne på den norske rødlisten over truede dyrearter.
  • Hvalrosser har en forventet levealder på opptil 40 år. Freya antas å være rundt fem år gammel, og ifølge eksperter kom hun trolig bort fra moren sin da hun var liten.
  • Hanner kan veie godt over 1,5 tonn, mens hunnene kan veie mer enn 850 kilo. Freya veier rundt 600 kilo.
  • Freya har tidligere blitt observert i Nederland og Storbritannia, og et kart over hennes bevegelser viser at hun tok turen fra Danmark via Sverige i mars.
  • De siste månedene har hun vært både på øst- og vestsiden av Ytre Oslofjord.
  • Hun ble observert i Kragerø 12. april, og hun ble for alvor kjendis et par måneder senere da hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter.
  • 17. juli ankom hun Oslo. Der skapte hun stor ståhei da hun tilbrakte flere dager i båthavnen i Frognerkilen, hvor store mengder skuelystne møtte opp både på lands og til vanns. Fiskeridirektoratet og flere har oppfordret skuelystne til å holde god avstand til Freya for å unngå at hun blir stresset.

(NTB)

Trenger fred og ro

Samtidig fortsetter Fiskeridirektoratet å understreke viktigheten av å gi Freya fred og ro

– På grunn av finværet, forventer vi at det kan bli mer aktivitet på sjøen i dag. Det er da viktig å ta hensyn til Freya om du møter på henne.

I pressemeldingen fra direktoratet heter det at «hvalross utgjør normalt ikke en fare for mennesker så lenge en holder avstand. Men når den blir forstyrret av mennesker og ikke får den hvilen den trenger, kan den føle seg truet og angripe. Nærgående folk kan fremprovosere farlige situasjoner.»