muhammad_yunus (Foto: MARCUS BRANDT/EPA)
muhammad_yunus (Foto: MARCUS BRANDT/EPA)

Fredsprisvinner flyttet 608 millioner bistandskroner

Fredsprisvinner Muhammad Yunus tappet Grameen Bank for 608 millioner bistandskroner på slutten av 1990-tallet, ifølge Norad-dokumenter som NRK har fått tilgang på.

Muhammad Yunus og Grameen Bank ble tildelt Nobels fredspris i 2006 for bankens mikrokredittlån til fattige mennesker i Bangladesh. Men noen år tidligere flyttet Yunus bistandspenger gitt fra Norge, Sverige og andre land til et nyopprettet selskap der formålet var noe helt annet enn å yte mikrokreditt, ifølge NRK-programmet Brennpunkt.

Les også: Yunus: – Telenor må betale 300 millioner

Tok opp saken med Yunus

Den norske ambassaden i Bangladesh oppdaget forholdet i 1997, og tok saken opp med Yunus. Svarene som ble gitt var «ikke tilfredsstillende». Blant annet ble det opplyst at formålet var å kutte bankens skatteforpliktelser, fremgår det av dokumentene NRK har fått tilgang til.

I et notat fra ambassaden til Norad noen måneder senere, blir det slått ettertrykkelig alarm. Der heter det blant annet:

«Det har altså blitt foretatt en bokføringstransaksjon der Grameen Bank har gitt bort midler stilt til disposisjon fra giverne, for så å låne dem igjen.

Eierskapet til midlene har dermed skiftet fra Grameen Bank til Grameen Kalyan (det nyopprettede selskapet, red.anm.), og Grameen Bank er kommet i et enormt gjeldsforhold til Grameen Kalyan», skrev ambassadør Hans Fredrik Lehne til daværende Norad-direktør Tove Strand.

Les også: Disse fikk Frihetsmedaljen av Obama

Solheim krever om svar

Bistandsminister Erik Solheim (SV) sier at han vil bidra til at alle kortene kommer på bordet. Han gjør det klart at det ikke er akseptabelt å bruke bistandspenger til andre formål enn det som er avtalt. Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad sier til NRK at ingen fredsprisvinner de siste 20 årene er blitt så grundig sjekket som Yunus og Grameen Bank. Lundestad sier at når det gjelder «det store bildet» så holder han fast ved at fredsprisen i 2006 til Yunus var fortjent. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2