Forsvaret setter av 26 kampfly til NATO

Antallet er nesten dobbelt så mange som Stortinget har gått inn for.

To F-35 kampfly over Rondane. Foto: Morten Hanche/Forsvaret
To F-35 kampfly over Rondane. Foto: Morten Hanche/Forsvaret

Halvparten av de inntil 52 F-35-flyene Norge skal kjøpe, skal stå på høy beredskap for NATO. Det er nesten dobbelt så mange som Stortinget har gått inn for.

Allerede på NATOs forsvarsministermøte i juni i fjor skrev daværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) under på alliansens krav om at Norge til enhver tid skal ha to skvadroner, altså 26 fly, klare til innsats på maksimalt 30 dager, skriver Klassekampen.

Avisen har fått tilgang til dokumentet «NATO Capability Targets», som lister opp detaljerte krav til Norges ulike potensielle bidrag til NATO.

Da Stortinget vedtok å kjøpe inntil 52 nye kampfly i juni 2009, sto det i forslaget fra den rødgrønne regjeringen at «det skal kunne stilles bidrag med multirollekampfly av skvadronstørrelse i henhold til NATOs styrkemål». En skvadron er normalt bestående av 12 fly. Stortinget har senere gjentatt formuleringen flere ganger, senest i 2016.

Norge har så langt tatt imot seks kampfly og vil fortsette å ta imot leveringer av tre fly to ganger i året fram til 2024. Fra 2025 krever NATO å ha 26 norske kampfly stående på det høyeste beredskapsnivået, med maksimalt 30 dager responstid, ifølge Klassekampen.

Forsvarsdepartementet har ikke kommentert avisens opplysninger.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2