To barn på vei til barnehage (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
To barn på vei til barnehage (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)

Forskning: Ettåringene slites ut i barnehagen

Det er stressende og utmattende for de minste barna å være i barnehagen på full tid, viser en ny norsk studie.

– Nå må de emosjonelle behovene til småbarna prioriteres i barnehagesatsingen, sier forsker May Britt Drugli til Adresseavisen.

Barn under to år har et unormalt høyt stressnivå når de er i barnehagen, viser målinger av nivået på stresshormonet kortisol i barnas kropp.

Det normale er at kortisolnivået er på sitt høyeste når man står opp om morgenen. Deretter faller det utover dagen mot det laveste rett før man legger seg. Hos ettåringene er nivået jevnt høyt gjennom hele dagen, viser forskning analysert av May Britt Drugli i hennes nye bok «Liten i barnehagen».

Drugli er førsteamanuensis ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) Midt-Norge ved NTNU.

Drugli har gjennomført en studie blant 41 foreldre og 35 barnehageansatte fra Trondheim om hvordan de minste barna påvirkes av å være heltid i barnehagen.

Halvparten av foreldrene oppgir at barna deres er «svært slitne» etter en dag i barnehagen. På slutten av uka er barna ekstra slitne.

– Det er fryktelig krevende for et lite barn å være en hel dag i barnehagen. Særlig belastende for dem er høyt tempo, høyt lydnivå, store grupper og det å oppleve situasjoner der de ikke blir trøstet slik de trenger, sier forskeren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2