VURDERES: Helsedirektoratet skal vurdere å avslutte masseundersøkelsene av bryst med mammografi. (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)
VURDERES: Helsedirektoratet skal vurdere å avslutte masseundersøkelsene av bryst med mammografi. (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)

Forskere sår tvil om mammografi-effekt

Norske og amerikanske forskere slår i en ny studie fast at mellom 1.100 og 1.900 norske kvinner har fått unødvendig kreftdiagnose og behandling etter mammografi i Norge.

Resultatet føyer seg inn i rekken av flere kritiske studier som de siste årene har satt spørsmålstegn ved nytteverdien av røntgenundersøkelser av brystene. Nå vurderer Helsedirektoratet å avslutte masseundersøkelse av bryst, skriver VG.

Les også:Sykehus beklager rot i ventelister

Langt flere skadet

Bare 47 kvinner er blitt reddet fra å dø av brystkreft i løpet av ti år med mammografiscreening i Norge. Derfor har 30 ganger så mange blitt skadd enn de som har nytte av screeningen, sier Mette Kalager som er hovedforfatter av studien. Hun var tidligere leder av det norske mammografiprogrammet.

Les også: – Kreftprioriteringen er på villspor

Studien som tirsdag publiseres i det anerkjente medisinske tidsskriftet Annals of Internal Medicine, er utført av brystkreftforskere fra Rikshospitalet og Harvard i USA. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2