RASER: Mange ordførere mener at utspillet til Hansen ikke var lurt. Her sammen med partileder Dagfinn Høybråten. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
RASER: Mange ordførere mener at utspillet til Hansen ikke var lurt. Her sammen med partileder Dagfinn Høybråten. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

– For mye fokus på ekteskapsloven ødelegger for KrF

Nestleder Inger Lise Hansen krever opprydning etter det dårlige valgresultatet.

Etter partiets svært dårlige valgresultat mener KrFs nestleder at det er på tide å gjenskape KrF som et raust folkeparti, slik hun mener valget var i forkant av suksessvalgene i 1997 og 2001.

Nå går hun ut mot grupperinger i partiet som mener man burde brukt kreftene på å fokusere på ekteskapsloven i valgkampen.

– Jeg vil ikke utgi navn eller grupperinger. Jeg bare vet at det finnes krefter i partiet som mener vi bare burde snakket om ekteskapsloven, og at vi hadde hatt mange flere velgere dersom vi hadde gjort det. Det tror jeg er en feilslått analyse. KrF skal være mer enn et enkeltsaksparti, sier Hansen til Vårt Land.

Les også: – KrF mistet velgere i homofilidebatten

- Gjør KrF veldig smale

Hun er kritisk til krefter i partiet som under valgkampen mente at KrF burde gå i regjering med Frp for å få reversert ekteskapsloven.

– Disse gruppene gjør KrF veldig smale. Ja, mindre enn vi egentlig er. Hvis de ikke er fornøyd med den brede verdiprofilen vår bør de heller slutte hos oss, sier Hansen.

Årets stortingsvalg ble det verste i partiets historie, med bare 5,5 prosents oppslutning blant velgerne.

Les Kjetil Løsets blogginnlegg: «Så jevnt var valget»

På vei mot sperregrensa

Kristelig Folkeparti er på full fart på vei mot sperregrensa på den første meningsmålingen etter valget. Partiet går tilbake 0,8 prosentpoeng i forhold til valget, til 4,7 prosent, viser målingen som er gjort av Norstat for Vårt Land i dagene etter valget.

Regjeringspartiene går samlet litt fram og ville fått tre flere mandater på bekostning av KrF og Venstre, om målingen hadde vært valg.

Arbeiderpartiet går tilbake 0,1 prosentpoeng til 35,3 prosent, mens SV går fram 0,4 prosentpoeng til 6,6 prosent og Senterpartiet fram 0,8 prosentpoeng til 6,9 prosent.

På borgerlig side går Frp fram 0,2 prosentpoeng til 23,1 prosent, mens Høyre går ned 0,6 prosentpoeng til 16,6 prosent. Venstre går ned 0,7 prosentpoeng, helt til 3,2 prosent, langt under sperregrensa.

Alle endringene er innenfor feilmarginen på 2-3 prosentpoeng

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2