Flyteknikere går ut i streik

NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) klarte ikke å bli enige i meklingen. Like før klokken 4 ble det klart at flyteknikerne går ut i streik.

STREIK: Det ble natt til lørdag klart at flyteknikere går ut i streik Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STREIK: Det ble natt til lørdag klart at flyteknikere går ut i streik Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Fredag opplyste Jan Skogseth, leder i Norsk flyteknikserorganisasjon til TV 2 at partene stod langt fra hverandre, og at «sannsynligheten for en streik er overhengende».

Og klokken 03.50 natt til lørdag, nesten fire timer på overtid, ble det klart at det blir streik – midt i høysesongen for flyreiser.

Nå varsles det at 31 flyteknikere tas ut i streik umiddelbart. Den 20. juni trappes streiken opp. Da blir ytterligere 75 flyteknikere – altså en firedel av flyteknikerne organisert hos NFO – tatt ut i streik.

– Mekleren konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge frem et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, opplyser mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren.

– Det er beklagelig ar det endte i brudd og konflikt. Spesielt synd er det for de som nå blir berørt av uregelmessighetene, sier Thorbjørn Lothe administrerende direktør i NHO Luftfart til TV 2.

BRUDD: Lothe forteller at det er beklagelig at det endte i brudd Foto: Bård Gudim - Oslo - Norway
BRUDD: Lothe forteller at det er beklagelig at det endte i brudd Foto: Bård Gudim - Oslo - Norway

Kritiserer kravet

Han forteller at de mener det er helt unødvendig.

– Det er et krav som går langt utover hva andre har fått. Vi er overrasket over at denne gruppen, som i utgangspunktet er veldig godt lønnet ber om en lønnsøkning på 60 kroner i timen, sier Lothe.

– Avstanden var veldig stor, og vi opplevde at det var ingen vilje til å finne en løsning.

Derfor går flyteknikerne ut i streik, se video:

– Leit for passasjerene

Streiken rammer flyteknikere i Norwegian, SAS og Widerøe. Flere avganger vil bli kansellert.

Både SAS og Norwegian hevder likevel at reisende ikke blir rammet lørdag. Samtidig sier de at kunder som eventuelt blir rammet vil bli kontaktet:

– I dag blir ingen passasjerer påvirket av streiken. Hvordan det blir fremover må vi komme tilbake til, men alle passasjerer som blir berørt vil få beskjed fra oss, sier Anna Sandell fra kommunikasjonsavdelingen i SAS .

– De som eventuelt blir berørt vil bli kontaktet av oss, og vi vil i tillegg publisere oppdatert informasjon på nettsidene våre, sier Pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian til TV 2.

Glorvigen opplyser videre at de foreløpig har lite informasjon om omfanget av streiken.

Widerøe: Kan bli noen forstyrrelser

Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Silje Branvoll, mener streiken er lei for alle passasjerer som blir rammet.

– Det kan bli noen forstyrrelser gjennom helgen, men vi planlegger for at all flytrafikk skal gå som normalt. Nå forholder vi oss til den puljen som blir tatt ut i streik i første omgang.

– Dette er et sentralt oppgjør og det er for tidlig å si noe om hvordan dette vil påvirke flytrafikken fremover. Det er selvfølgelig leit for de passasjerene som blir berørt, sier Brandvoll.

Avinor sier de reisende må forholde seg til sitt flyselskap med tanke på forsinkelser eller kanselleringer. Avinor har foreløpig ingen oversikt over hvilke flyginger eller flyplasser som blir berørt.

– Dette er en konflikt mellom flyselskapene og luftfarten, påpeker pressekontakt Ylva Celius Trulsen i Avinor.

– Kan bli verre utover uken, se video:

Derfor krever de økt lønn

– Vi har dessverre ikke klart å komme til enighet med NHO Luftfart. Meklingen ble brutt og vi er i streik, sier NFO-leder Jan Skogseth.

Skogseth sier i en pressemelding lørdag morgen at lønnen har vært under press så lenge at flyteknikeryrket ikke lenger er konkurransedyktig.

– Vi er i en situasjon hvor det er uakseptabelt med ett lønnstillegg som frontfagene. Flyteknikeryrket må ha en nivåheving av lønn nå.

STREIK: Skogseth er leder i NFO Foto: Norsk Flytekniker Organisasjon
STREIK: Skogseth er leder i NFO Foto: Norsk Flytekniker Organisasjon

– Det finnes kun fire skoler i Norge med flytekniske linjer, og det tragiske er at skoleklassene ikke fylles opp. Forsvaret har varslet at de trenger inntil 300 flyteknikere de neste 5 år, fortsetter han.

– Fagforeningsknusing

– Det er lønn, helserelaterte krav for ansatte som tar de tyngste skiftene, og hvilke medlemmer vi har forhandlingsrett for. Motparten vil fjerne forhandlingsrett for enkelte medlemsgrupper som tidligere hadde denne rettigheten. Dette er fagforeningsknusing, sa Skogseth.

Norsk Flyteknikerorganisasjon har rundt 430 medlemmer i Norwegian, SAS, Widerøe, Babcock Scandinavian Engineering, Norse Atlantic Airways (Norse) og Kongsberg Aviation Maintenance Services (Kams).

Babcock, Norse og Kams er ikke tatt ut i streik, ifølge NFO.

Slik fløt trafikken på Oslo lufthavn lørdag morgen:

Mer innhold fra TV 2