Flyplasser nekter innreise til utlendinger – får hjelp av politi og Heimevernet

Flere norske flyplasser, inkludert Gardermoen, nekter utenlandske statsborgere ankomst til Norge. Ullensaker kommune får hjelp av Heimevernet til å håndheve reglene. På Flesland ber Bergen Kommune politiet om hjelp.

Regjeringen utvider karantenereglene til å gjelde alle reisende fra andre land enn Sverige og Finland. På flyplasser rundt i landet settes det inn store ressurser for å opprettholde restriksjonene.

Bergen ber politiet om hjelp

På Flesland Lufthavn må utenlandske borgere som ikke kan dokumentere at de bor i Norge reise hjem idet de ankommer norsk jord.

Bergen kommune politiet om bistand til å overholde restriksjonene.

– Det har vært en tett dialog mellom Bergen kommune, politiet og Avinor og vi har fått på plass gode rutiner for å håndtere passasjerer som kommer fra utlandet til Flesland, sier kommunaldirektør Robert Rastad i en pressemelding.

I tillegg til å nekte utenlandske statsborgere ankomst, har Bergen kommune innført flere tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset. Alle reisende som har symptomer på lufveisinfeksjon eller feber, skal undersøkes av helsepersonell og vil bli satt i 14 dagers karantene etter ankomst. Utover dette gjelder de nye karantenereglene for alle reisende.

Heimevernet på Gardermoen

Tre flypassasjerer er satt i karantene etter å ha ankommet Oslo lufthavn Gardermoen, skriver Dagbladet.

Alle utenlandske statsborgere som ankommer Norge med fly, blir bedt om å returnere. Heimevernet bistår i arbeidet på Oslo lufthavn.

– Vi bidrar med sammen med Avinor og politiet å støtte Ullensaker kommune, med mottaksskontroll for reisende utenfor Norden, sier kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen i Heimevernet til TV 2.

Passasjerene i avgangshallen får veiledning om hva de skal gjøre etter ankomst, sier han.

Utenlandske reisende som har sykdomssymptomer, blir testet ved LHL-sykehuset i kommunen og satt i isolasjon i 14 dager.

– Norske statsborgere som skal hjem, blir veiledet til å dra hjem og oppholde seg i karantene i hjemmet i 14 dager. Utenlandske statsborgere som kommer fra land utenfor Norden, blir veiledet til å skaffe seg en returbillett. Dersom det ikke er mulig, blir de satt i karantene på et hotell på Gardermoen, forklarer han.

Oslo lufthavn er foreløpig eneste flyplass som Heimevernet er til stede på.

– Heimevernet er på plass og bistår. De er i gang med tiltakene. De står ved bagasjebåndet og deler ut informasjon om reglene som er innført, sier pressevakt i Avinor Nora Prestaasen til NTB.

I en pressemelding fredag kveld skriver Ullensaker kommune at tiltakene har blitt vesentlig strengere ved flyplassen etter at regjeringen har innført nye restriksjoner for reisende for å hindre smitte av koronaviruset.

Heretter vil alle utenlandske reisende fra land utenfor Norden som ankommer Oslo lufthavn, måtte snu og reise hjem. Eventuelt kan de velge å sitte 14 dager i karantene før de slipper inn i landet.

Politiet og og Forsvaret på Gardermoen, der de tar i mot utenlandske reisende som ankommer Norge fra land utenfor Norden. Disse vil bli satt i karatene eller sendt tilbake dit de kom fra. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Politiet og og Forsvaret på Gardermoen, der de tar i mot utenlandske reisende som ankommer Norge fra land utenfor Norden. Disse vil bli satt i karatene eller sendt tilbake dit de kom fra. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

– Vi stenger ikke grensene, presiserer ordfører Eyvind Schumacher overfor NTB.

Får hjelp fra Forsvaret

Kommunen ba fredag kveld Forsvaret om hjelp til å håndheve restriksjonene.

– Det trengs folk som skal stå ved gaten og informere om karantenebestemmelsene. Vi trenger også bistand til å få transportert folk dit de skal. Dette klarer ikke kommunen å gjøre på egen hånd, sier Schumacher.

– Anmodningen omfatter flere tiltak, og vi må være forberedt på en utvidelse av oppdraget på litt sikt. Dette haster, sier han.

Det er først og fremst utlendinger som ikke har adresse i Norge eller et sted å være i karantene i 14 dager, som vil bli hjemsendt. Friske reisende som ikke kan sendes hjem samme dag, blir losjert inn på hotell til neste dag.

Utenlandske reisende som har sykdomssymptomer, vil bli testet ved LHL-sykehuset i kommunen og satt i isolasjon i 14 dager. Norske reisende skal reise hjem og være i 14 dagers hjemmekarantene umiddelbart.

Heimevernets pressekontakt Per Gunnar Grosberghaugen bekrefter til TV 2 at de vil bistå kommunen lørdag.

– Det er spesielle tider nå, så politiet har sendt en bistandsanmodning da Ullensaker kommune og Avinor har behov for støtte til mottakskontroll, sier Grosberghaugen.

Når TV 2 snakker med Grosberghaugen like før klokken seks lørdag morgen er et tjuetalls soldater fra Heimevernet i ferd med å gå i gang med jobben.

Forsvaret sendte fredag kveld ut en tekstmelding der de ber soldater i Heimevernet om å være klare til å bidra ved behov.

«Nasjonen er i krise og HV kan nyttes dersom det er behov», heter det i tekstmeldingen.

Vil ha stengte grenser

Ullensaker kommune yter helsehjelp til reisende ved Oslo lufthavn, og kommunen har derfor ansvaret for å håndtere de nye reiserestriksjonene.

– Det er veldig viktig at dette kommer på plass. Oslo lufthavn er et internasjonalt knutepunkt, og reisende er avhengig av riktig og god informasjon fra helsemyndighetene, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby.

Fredag varslet Danmark at de stenger landets grenser for utlendinger fra lørdag klokken 12. Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ber om at Norge gjør som danskene. Det samme gjør Frps Sylvi Listhaug.

– Det er mye å lære av danske myndigheters håndtering av koronaviruset. Jeg tar for gitt at man vurderer å stenge grensene i Norge også, sier hun.

Det har også vakt oppsikt at et thailandsk turistfølge på 32 personer som ankom Norge fredag, fikk passere Gardermoen og reise videre til Leknes i Lofoten før de ble stanset.