Flest utenlandske i fengsel i Oslo

Sju av ti som sitter i fengsel i Oslo er utenlandske statsborgere. – Et resultat av en villet politikk, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

For første gang er over halvparten av alle som blir pågrepet for kriminelle handlinger i hovedstaden utenlandske statsborgere.

Stasjonssjef Kåre Støylen på Grønland politistasjon i Oslo sier til NRK at kriminelle uten norsk statsborgerskap begår narkotika- og vinningskriminalitet, grovt tyveri, og innbrudd. De fleste som blir tatt for narkotikasalg i Oslo sentrum er vest- eller nordafrikanere, samt at mange fra Somalia blir tatt for omsetning av khat. Omreisende østeuropeere og chilenere står bak de fleste av boliginnbruddene.

Stølen krever nå at kriminelle asylsøkere skal kunne oppbevares inntil de kan sendes ut av landet

– Vi bruker altfor mye tid på å pågripe de samme personene om igjen og om igjen, forteller stasjonssjefen som får støtte fra opposisjonen på Stortinget.

– Vi har gjennom et helt år advart mot den situasjonen og utviklingen vi har sett over lengre tid, sier leder i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp) og mener justisministeren må ta tak i problematikken.

Justisminister Knut Storberget sier til NTB at resultatene med fengsler med mange utenlandske innsatte nettopp er et resultat av en ønsket og planlagt politikk. I flere områder av landet, med hovedvekt på Oslo og Østlandet, har politiet den siste tiden blant annet forsøkt å få bukt med mobil kriminalitet begått av utlendinger. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2