FUNNET: Den unge kvinnen ble funnet død da hun skulle løslates fra arresten i Bergen.  (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
FUNNET: Den unge kvinnen ble funnet død da hun skulle løslates fra arresten i Bergen. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Flest menneskehandlere tas i Bergen

Politiet i Hordaland oppklarer flere menneskehandelsaker enn politiet i resten av landet til sammen.

I fjor ble det opprettet en spesialgruppe for etterforskning av menneskehandel i Hordaland politidistrikt. Gruppen avslører flere menneskehandlere enn politiet i resten av landet til sammen.

Skal prioriteres

I flere år har både politikere, Riksadvokaten og Politidirektoratet instruert politidistriktene om at menneskehandel skal prioriteres høyt.

En gjennomgang Bergens Tidende har gjort, viser store geografiske forskjeller når det gjelder å ta menneskehandlere: Over halvparten av de rettskraftige dommene, åtte av 13, stammer fra politiet i Bergen.

– Jeg tror bergenspolitiet har funnet en suksessformel som politiet ellers i Norge kan og bør lære av, sier Astri Aas-Hansen, statssekretær i Justis- og politidepartementet (Ap).

Spesialistgruppe

Til forskjell fra de fleste andre politidistrikter, har Hordaland opprettet en egen spesialisert gruppe med både etterforskere og jurister som etterforsker menneskehandelsaker.

Nøkkelen til suksessen kan ligge der, og nå skal arbeidet med menneskehandelsaker granskes i form av en nasjonal evaluering.

– Vi må finne ut eksakt hva som har vist seg å fungere i Bergen. Samtidig må vi gå nøye gjennom hvordan politiet andre steder jobber. Ett av spørsmålene er hvorfor så mange anmeldelser blir henlagt. De henlagte sakene kan skjule mange ofre for menneskehandel, sier Aas-Hansen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2