RIKTIG Å TRYKKE: Redaktør i Dagen Magazinet, Vebjørn Selbekk,  mener i dag at det var riktig å trykke tegningene. Det mener også flertallet av folket ifølge en ny meningsmåling utført for Dagen Magazinet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
RIKTIG Å TRYKKE: Redaktør i Dagen Magazinet, Vebjørn Selbekk, mener i dag at det var riktig å trykke tegningene. Det mener også flertallet av folket ifølge en ny meningsmåling utført for Dagen Magazinet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Flertall er for trykking av Muhammed-karikaturer

Befolkningens syn på trykking av Muhammed-karikaturene har endret seg de fem siste årene. Nå mener et flertall at det er riktig å trykke tegningene.

I 2006 mente 25,3 prosent at Magazinet gjorde rett i å trykke tegningene. 49,6 prosent mente det var galt.

I en ny måling som Infact har gjort for DagenMagazinet svarer nå 53,3 prosent at det var rett å publisere tegningene. 32,6 prosent mener at det var galt.

Norsk opinion har endret seg

Gruppen som ikke har noen mening i saken har på de fem årene krympet fra 25,1 prosent til 14,2 prosent.

De omstridte tegningene sto på trykk i Magazinet 10. januar 2006. Like etterpå begynte Magazinets redaktør Vebjørn Selbekk og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund å motta drapstrusler.

Valgforsker Frank Aarebrot mener norsk opinion har endret seg.

– Ut fra utviklingen i saken kan man se hvem som framstår som overgriper og offer. Den gangen var det mulig for muslimene å framstille trykkingen som et overgrep, sier Aarebrot. Det er nå mer nærliggende å se karikaturtegnerne som ofre, mener han.

– Ville ikke provosere

Selbekk mener i dag at det var riktig å trykke tegningene.

– Vi gjorde ikke dette for å provosere muslimer. Men vi valgte å illustrere et oppslag om de danske Muhammed-tegningene med den mest opplagte illustrasjonen, nemlig de karikaturene saken handlet om, sier Selbekk.

Kokkvold mener saken viser hvor viktig debatten om ytringsfrihet er.

– Den er ikke bare en av menneskerettighetene, men selve grunnlaget for at de andre fungerer i et samfunn, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2