Flere skadd etter snøskred i Troms – en omkommet

Et liv gikk tapt i snøskredene i Lyngen kommune i Troms onsdag . Flere personer er skadd.

Det gikk to snøskred på Daltinden i Lyngen kommune i Troms onsdag ettermiddag. Ikke lenge etter gikk alarmen på nytt.

Flere skadd i Lyngen

Klokken 16.50 ble to personer tatt av skred på Nedtinden ved Furuflaten. Den ene kom seg ned for egen maskin, mens den andre var lett skadd og ble fraktet til UNN i Tromsø, skriver politiet i en pressemelding. Den skadde var en mann i 20-årene.

Politiet meldte om skredet nummer to på Twitter like før klokken 17.50 onsdag ettermiddag.

– Fem personer var involvert, sier operasjonsleder Erik Kileng ved Troms politidistrikt til TV 2.

På grunn av krevende forhold og dårlig vær i området, tok det tid før alle var gjort rede for. Det var et utenlandsk turfølge på fem som ble tatt av skredet. Ved 20-tiden onsdag kveld bekreftet politiet at en av personene var omkommet. Fire av dem var skadd, meldte Troms politidistrikt i en pressemelding.

Natt til torsdag meldte Universitetssykehuset i Nordnorge om helsestatus på de som var reddet ut fra skredet: En mann i 20-åra var lettere skadd, mens tre andre var moderat skadd. Skadestatus oppdateres torsdag formiddag, skriver Universitetssykehuset.

LANDER: Et helikopter av typen Bell, som har bistått i redningsarbeidet, landet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge onsdag kveld. Foto: Karen Anna Kleppe / TV 2
LANDER: Et helikopter av typen Bell, som har bistått i redningsarbeidet, landet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge onsdag kveld. Foto: Karen Anna Kleppe / TV 2

En skadd

I det første skredet, på Daltinden, er en person skadd.

– Det er to personer involvert her. Den ene personen er skadd og i skredet, den andre skal være uskadd, sier Thomas Ringen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til TV 2.

Store redningsstyrker ble sendt til stedet, både helikopter og redningshunder.

– Begge er ute av skredområdet, den ene kom seg ut på egenhånd mens den andre er løftet ut, sier Kileng.

Vanskelige forhold

Det er utfordringer på stedet med å få fraktet hjelpemannskaper inn i området på grunn av tett snøvær.

Begge de to turfølgene er utenlandske. Politiet har ingen grunn til å tro at flere enn de syv har vært involvert i de to skredene.

– Vi har hatt en del ressurser i luften, både et Bell-helikopter fra forsvaret, luftambulanse og det er et redningsheliopter på vei. De har ikke klart å komme inn i skredområdet på grunn av snøvær, så vi forbereder en bakkeaksjon med frivillige fra Røde Kors, sa Ringen tidlig i redningsarbeidet.

Kileng i politiet sier mannskap måtte kjøres inn med scooter eller heises ned fra helikopter.

– Det er mye dårlig vær i området og stor skredfare, så vi kan heller ikke utelukke nye skred. Vi har mye ressurser i området nå, og må bare fordele disse mellom de to skredene, sier han.

Mer innhold fra TV 2