OMSTRIDT: Fra en demonstrasjon under slagordet «Stopp postdirektivet»  i Hamar i 2010. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
OMSTRIDT: Fra en demonstrasjon under slagordet «Stopp postdirektivet» i Hamar i 2010. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Flere sier ja til EU etter post-nei

Tror postveto kan ødelegge EØS-avtalen.

I en ny meningsmåling sier 63 prosent av de spurte nei til norsk EU-medlemskap. Ja-siden øker sin oppslutning til 29,1 prosent, og Europabevegelsen ser dermed lys i tunnelen.

Stor fremgang

Undersøkelsen, som er gjennomført av Sentio på oppdrag for Nationen og Klassekampen, viser at ja-siden går fram med 6,6 prosentpoeng siden målingen i januar.

Til tross for at nei-siden har ligget stabilt på over 60 prosent siden sommeren 2010, ser Europabevegelsen optimistisk på situasjonen. Årsaken er det såkalte norske vetoet (reservasjonsretten) mot EUs postdirektiv, skriver Klassekampen.

– Vi gleder oss utrolig til det som kommer nå. Ingen nordmann finner seg i EØS-avtalen når han eller hun setter seg inn i hva den faktisk er. Når Norge nå skal forsøke å få gjennom vetoet i Brussel, vil vi få avslørt hvilken katastrofe EØS er, sier Europabevegelsens leder Paal Frisvold.

LES OGSÅ: Norge nest best i EU-direktiver

Tviler på norsk postsystem

Norge har aldri tidligere benyttet reservasjonsretten, og Frisvold mener det er lite trolig at EU vil finne seg i at Norge får beholde sitt eget postsystem.

– Nå vil det norske folk se hvor maktesløse EØS gjør oss, og vi gleder oss, sier Frisvold. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2