BLE FORSØKT DREPT: William Nygaard ble forsøkt drept utenfor sitt eget hjem i 1993. Her under en debatt på Litteraturhuset i 2015. Foto: Varfjell, Fredrik
BLE FORSØKT DREPT: William Nygaard ble forsøkt drept utenfor sitt eget hjem i 1993. Her under en debatt på Litteraturhuset i 2015. Foto: Varfjell, Fredrik

Flere personer er siktet for drapsforsøket på William Nygaard

William Nygaard ble skutt tre ganger utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo i 1993. Tirsdag bekreftet Kripos i en pressemelding at de har siktet flere personer for drapsforsøket.

– Vi har skjellig grunn til mistanke og mener det er veldig viktig å oppklare denne saken på grunn av dens store samfunnsmessige betydning, sier politiinspektør Anne Cecilie Dessarud i Kripos til NRK.

NRK skriver videre at PST var orientert på forhånd om siktelsene som nå er kommet, og vil bistå Kripos i den videre etterforskningen. Det opplyser informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST.

Ville blitt foreldet

Til TV 2 sier Nygaard at han er lettet og fornøyd med utviklingen i saken.

– Ikke minst at påtalemyndigheten og politiet ser at handlingen fremstår som et angrep rettet mot den trykte ords frihet, sier Nygaard videre.

Se hele Dokument 2 – Blodsporene fra Dagaliveien, om attentatet mot William Nygaard på TV 2 Sumo.

William Nygaard er nå president i Norsk PEN. Organisasjonen er verdens største skribent- og ytringsfrihetorganisasjon.

– Dette er en viktig videreføring av saken, og viktig for oss alle av samfunnspolitiske årsaker i en tid hvor ytringsfrihet og menneskerettigheter utfordres mer enn noen gang, sier Nygaard til TV 2.

Saken ville ha blitt foreldet torsdag denne uka, men fordi Kripos har siktet flere personer, kan etterforskningen fortsette. Det skriver Kripos i en pressemelding tirsdag morgen.

Oppholder seg ikke i Norge

Kommunikasjonssjef i Kripos, Ida Dahl Nilsen, sier til TV 2 at hun ikke kan si så mye om de siktede, annet enn at de er utenlandske statsborgere, og at de ikke oppholder seg i Norge.

– Da sier det seg selv at vi ikke kun er avhengig av egne ressurser, sier Dahl Nilsen.

– Det som er viktig å få frem er at det er et samlet etterforskningsmateriale som gjør at vi har skjellig grunn for mistanke, sier hun videre.

ÅSTED: William Nygaard ble skutt tre ganger utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo i 1993. Foto: Jon Eeg, NTB Scanpix
ÅSTED: William Nygaard ble skutt tre ganger utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo i 1993. Foto: Jon Eeg, NTB Scanpix

Kripos ønsker ikke tallfeste hvor mange de har siktet. Dette er fordi de mener detaljer og opplysninger om de siktede på dette tidspunkt ikke er heldig for videre undersøkelser.

– Dette er en alvorlig handling, og forsøk på overlagt drap. I tillegg mener vi at det hadde et motiv utover å ramme William Nygaard personlig. Dette handlet om hans rolle som utgiver av boken «Sataniske vers», og derfor et angrep på ytringsfriheten, sier Dahl Nilsen videre.

Politiet søkte etter spor utenfor Nygaard sitt hjem i 1993. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
Politiet søkte etter spor utenfor Nygaard sitt hjem i 1993. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

Målet til Kripos er å kunne oppklare saken, og straffeforfølge de som har gjort det i Norge.

– Det gjenstår fortsatt en del arbeid, så vi har en realisme i at det kan ta en del tid. Håpet er at vi skal komme i mål, sier kommunikasjonssjefen.

Fortalte om drapsforsøket

Drapsforsøket skjedde etter at Aschehoug, med Nygaard som forlagssjef, hadde gitt ut boka «Sataniske vers» av Salman Rushdie, noe som førte til trusler mot Nygaard.​

I 2008 fortalte William Nygaard om drapsforsøket til TV 2:

Klokken var såvidt passert 08.30 11. oktober 1993 da forlagssjef William Nygaard rundet hushjørnet i Dagaliveien 22 på vei ut til bilen sin.

– Jeg kom ut, svingte rundt inn på gårdsplassen og så at venstre hjul foran var punktert. Og jeg bannet litt over det, og gikk over på den høyre siden av bilen for å plukke ut telefonnummeret til Falken. Jeg tenkte: Nå orker jeg ikke å skifte hjul selv, fortalte William Nygaard til TV 2.

Skutt tre ganger

I det Nygaard står på passasjersiden med telefonen i hånden, kjenner han et voldsomt rykk i kroppen. Han blir stående og svaie inntil det kommer et støt til. Hans første tanke er at han har fått et elektrisk støt fra bilen.

Nygaard ble skutt og alvorlig såret. Han ble skutt med et våpen lik et av disse på bildet. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
Nygaard ble skutt og alvorlig såret. Han ble skutt med et våpen lik et av disse på bildet. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

– Jeg styrtet da mot en skråning og bare kastet meg utfor og rullet vekk, sier Nygaard i dag om skrittene han tok over grusen på gårdsplassen sin.

En eller flere gjerningsmenn hadde i det som framstår som en planlagt operasjon stukket hull i bilhjulet med kniv og skjult seg i nærheten.

I alt tre skudd ble avfyrt mot William Nygaard med en grovkalibret Dan Wesson-revolver. Kulene traff ham bakfra - i mageregionen, ved venstre skulderblad og i hofta.

William Nygaard sin sønn, Mads Nygaard, sier i en pressemelding fra Aschehough forlag at det både er bemerkelsesverdig og positivt at siktelsen bygger på at politiet sier det var et angrep på ytringsfriheten.

– Dette sender et tydelig signal om at ytringsfriheten er en rettighet som står sterkt i Norge, og at trusler mot den skal bekjempes, sier konsernsjef og forelegger i Aschehough, Mads Nygaard.

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2