Fjordman: – Breiviks manifest er et makkverk

Bloggeren Peder Nøstvold Jensen publiserte tirsdag det han kaller et foreslått vitneprov.

Fjordman og Breivik og manifest (Foto: Faksimile/Scanpix montasje: TV 2)
Fjordman og Breivik og manifest (Foto: Faksimile/Scanpix montasje: TV 2)

Peder Nøstvold Jensen, som er kjent under pseudonymet Fjordman, slapp å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

I sitt foreslåtte vitneprov, publisert på nettstedet Gates of Vienna, kommer han med ramsalt kritikk av Breivik, massedrapsmannens ideer og tanker og hans såkalte manifest, der Jensen er sitert en rekke ganger.

– Breiviks såkalte manifest kan kun beskrives som et rent makkverk, skriver Jensen og understreker at noen tekster der er logisk sammenhengende, men det er utelukkende fordi Breivik ikke har skrevet dem selv.

LES OGSÅ: Breivik trodde det var torturkammer på Ila

– Volden mål i seg selv

Jensen skriver at lengden på 1.500 sider gjør at han sitter igjen med inntrykket av at manifestets hovedfunksjon er å fremheve Breiviks innbilte storhet som person.

– I tilfellet Anders Behring Breivik er det grunn til å mistenke at vold ikke er et middel for å nå et bestemt mål, men at volden snarere er målet i seg selv, skriver Jensen.

LES OGSÅ: Alpha Kallon bekreftet Breiviks dekknavn i Liberia

– Breivik ville drept meg

Han forteller også at han selv var politisk aktiv på venstresiden i tenårene, og at også han ville vært et naturlig mål for Breivik.

– Da jeg var 14-15 år, som de yngste ofrene på Utøya, deltok jeg på medlemsmøter i ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Venstreparti, som er til venstre for AUF. Breivik ville også drept meg da jeg var på deres alder, skriver han. (©NTB)

LES OGSÅ: Torgersen: – Forbauset da jeg leste den første rapporten