FIKK STRAFF: Mannen som valgte sparkesykkel hjem fra festival angrer sterkt i ettertid. Illustrasjonsfoto fra en sparkesykkelsyklist i Oslo.
FIKK STRAFF: Mannen som valgte sparkesykkel hjem fra festival angrer sterkt i ettertid. Illustrasjonsfoto fra en sparkesykkelsyklist i Oslo. Foto: Javad Parsa

Fikk bot på 88.000 kroner: – Ufattelig strengt

Mannen som ble dømt for å kjøre sparkesykkel i ruspåvirket tilstand kommer med en klar oppfordring til andre syklister.

– Ikke kjør sparkesykkel med alkohol innabords. Det er kommet en regel for en grunn, og det kan koste deg dyrt, sier 42-åringen til TV 2.

Mannen ble nylig dømt for å ha kjørt sparkesykkel med promille målt til 1.3, noe som førte til en dom på 88.000 kroner og betinget fengsel i 18 dager. I tillegg mistet han sertifikatet i 18 måneder.

Til tross for å være en angrende synder, så synes mannen dommen fra tingretten var ufattelig streng.

Kan fortsatt kjøre sparkesykkel

– Det første som kommer opp i hodet, er at dommen er veldig streng. Jeg er enig i at det kanskje bør være strengt etter alle meldingene om ulykker og skader, men jeg synes det er for strengt at det skal straffes på lik linje med et kjøretøy på to tonn, sier han.

42-åringen ønsker ikke å stå fram med navn, men TV 2 kjenner mannens identitet.

– Det er urimelig at jeg blir fratatt sertifikat på bil, men at jeg kan fortsette å kjøre el-sparkesykkel i edru tilstand.

– Visste ikke om reglene

Det var en fredag kveld, etter en musikkfestival i Stavanger, at mannen bestemte seg for å leie seg en sparkesykkel for å ta turen hjem.

– Jeg hadde en del alkohol innabords, men jeg var ikke så beruset at jeg ikke visste hva jeg gjorde, sier mannen.

Det tok bare ett eller to minutter før mannen ble stoppet av politiet og da valgte han å legge alle kortene på bordet.

– Jeg fikk beskjed om at det var like regler for bil og andre kjøretøy, som på el-sparkesykkel, sier han til TV 2 på telefonen.

42-åringen hadde fått med seg at det skulle innføres nye regler, men ikke at reglene allerede hadde nådd å tre i kraft. Noe han fortalte politiet.

Dømt på lik linje med bilkjøring

Deretter var veien kort - fra sparkesykkelen og rett inn i baksetet på politibilen. Etter å ha blåst til langt over lovlig promille, ble sertifikatet levert inn og turen gikk hjem til hotellrommet.

– Dette var fredagen og jeg hadde festivalpass til lørdagen. Da ble det ingen sparkesykkel hjem og heller ikke etterpå, forklarer mannen.

Han ble siktet og dømt etter Vegtrafikkloven § 31 første ledd, jf. § 22 første ledd, for å ha ført en motorvogn når han var påvirket av alkohol (ikke edru) eller andre berusende eller bedøvende midler.

– Hadde jeg visst om disse reglene hadde jeg aldri gjort det, på lik linje med at jeg aldri ville ha satt meg beruset inn i en bil og begynt å kjøre.

– Ekstremt flaut

– Hvordan skal du klare å betale det store beløpet?

– En vanlig dødelig person har ikke 88.000 på konto som de kan bruke på en slik bot, så det er forhåpentligvis en nedbetalingsplan på dette. Det er en helt hinsides bot, sier 42-åringen.

Mannen har fått flere reaksjoner fra venner og bekjente, hvor stort sett alle synes dommen er i strengeste laget.

– Jeg synes det er ekstremt flaut at jeg tok dette valget, selv om jeg først i etterkant fant ut om regelen. Det er sikkert noen som synes at straffen er på sin plass, men de aller fleste synes det er hårreisende strengt.

Bekrefter flere lignende saker

Politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt, Tonje Leirgulen Ravndal, bekrefter overfor TV 2 at de følger samme straffebestemmelser med el-sparkesykkel som ellers i vegtrafikkloven.

– Jeg kan ikke kommentere straffen ut over å henvise til dommen og si at den er i samsvar med påstandene fra påtalemyndighetene.

– Er det ikke veldig strengt?

– Det kan jeg ikke kommentere, men dommene er ikke rettskraftige og kan fremdeles ankes inn. Ankefristen er innen to uker, sier politiadvokaten til TV 2.

Ravndal har ikke oversikt over hvor mange saker med kjøring av el-sparkesykkel i ruspåvirket tilstand som er i omløp, men bekrefter at det skal dreie seg om enda flere enn denne og én til.

Har kjøpt egen el-sparkesykkel

Nylig ble også en 40 år gammel kvinne dømt til å betale en bot på 80.000 kroner for å ha kjørt elsparkesykkel i Stavanger med 1,4 i promille.

Kvinnen ble idømt 18 dager betinget fengsel, samt 18 måneder uten førerkort.

El-sparkesykler ble omklassifisert fra sykkel til motorvogn i juni. Med dette fulgte en rekke regelendringer, deriblant promillegrense på 0,2.

Den dømte mannen håper at det kommer ytterligere endringer, som for eksempel sperre på el-sparkesyklene, som hindrer kjøring i påvirket tilstand.

42-åringen har gått til innkjøp av sin egen sparkesykkel for å kunne ta seg til og fra jobben uten førerkort.

– Jeg setter ikke en stopper for å kjøre el-sparkesykkel, men nå kjører jeg kun i edru tilstand, sier mannen, som ikke har tenkt å anke inn straffen.

Mer innhold fra TV 2