Fikk bekymringsmeldinger knyttet til radikalisering

KONGSBERG/OSLO/BERGEN (TV 2): Politiet bekrefter til TV 2 at den siktede er en kjenning av politiet i forbindelse med flere ulike forhold, og at han erkjenner de faktiske forhold.

– Han erkjenner forholdene. Han erkjenner at det er han som har gjennomført handlingene han er siktet for, men hvorvidt han erkjenner straffskyld må vi avvente med, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2 torsdag morgen.

– Han er kjent av politiet fra tidligere, uten at jeg ønsker å gå videre inn på hva han har vært involvert i, sier hun.

– Er det snakk om flere saker?

– Det er snakk om flere ulike saker, ja.

På en pressekonferanse torsdag formiddag opplyste politiet at de har blitt kontaktet i forbindelse med bekymring knyttet til radikalisering.

Politiet fortsetter arbeidet i Kongsberg etter at en mann drepte fem personer torsdag.
Foto: NTB
Politiet fortsetter arbeidet i Kongsberg etter at en mann drepte fem personer torsdag. Foto: NTB Foto: Terje Bendiksby

Politiadvokaten opplyser at den siktede, som er en 37 år gammel dansk statsborger, har bodd i Kongsberg i flere år.

Politiet: Slik var hendelsesforøpet

Ulike våpen

Fire kvinner og én mann er bekreftet døde. I tillegg er to personer skadd. De skadde er ikke livstruende skadd, opplyser Mathiassen.

Den siktede ble pågrepet 34 minutter etter politiet fikk den første meldingen om en alvorlig hendelse på en coop-butikk. Mannen beveget seg over store områder og det er flere åsteder i saken.

Siktede brukte andre våpen i tillegg til pil og bue, bekrefter politiet til NTB.

Hva slags våpen det er snakk om, ønsker ikke politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen å si noe om, av hensyn til etterforskningen.

På pressekonferansen til politiet klokken 10 torsdag formiddag kom det fram at politiet tror alle fem ble drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen første gang.

– Politiet ble også beskutt med piler, og mistet derfor kontakt med mannen. Han kom seg da unna, sier politimester Ole Bredrup Sæverud.

Forklarer seg

Ifølge mannens forsvarer forklarer siktede seg i detalj.

– Han forklarer seg i detalj og samarbeider godt med politiet, sier advokat Fredrik Neumann til TV 2 natt til torsdag.

Neumann, som er oppnevnt til mannens forsvarer, sier de to var i avhør sammen natt til torsdag. Ifølge forsvareren vil mannen bli varetektsfengslet torsdag.

Dansk statsborger

Politiet opplyser natt til torsdag at de går ut med mer informasjon om siktede, fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner.

FORSVARER: Advokat Fredrik Neumann forlater politihuset i Drammen natt til torsdag. Foto: Eirik Gard Endal / TV 2
FORSVARER: Advokat Fredrik Neumann forlater politihuset i Drammen natt til torsdag. Foto: Eirik Gard Endal / TV 2

– Mannen er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg. Han ble fraktet til arresten i Drammen onsdag kveld, opplyser politiet.

Neumann har ingen kommentar til mannens bakgrunn, men til danske medier sier forsvareren at mannen er knyttet til Danmark via sin mor.

Det var klokken 18.13 at politiet fikk flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum at en person beveget seg rundt med et våpen, som skal ha vært en pil og bue.

Ukjent motiv

Tiden fra politiet fikk meldingen og kom til stede og til han ble pågrepet var uoversiktlig, opplyser politiet. Mannen ble pågrepet klokken 18.47, det tok altså noe tid fra første patrulje var på stedet til han ble pågrepet.

– Nærmere beskrivelse av hendelsesforløpet vil vi komme tilbake til når vi har bedre oversikt over det som skjedde. Det sier seg selv at dette er en svært alvorlig og omfattende situasjon, og den preger naturlig nok Kongsberg og de som bor her, sier politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Øst politidistrikt.

Politiet etterforsker bredt, og har ikke uttalt seg om mulig motiv.