NY VARIANT: I Trøndelag er det oppdaget en ny virusvariant. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NY VARIANT: I Trøndelag er det oppdaget en ny virusvariant. Foto: Gorm Kallestad / NTB

FHI tror ny deltavariant i Trondheim vil ta over i hele landet

En ny variant av koronaviruset er påvist i Trøndelag. Det er snakk om en variant av den tidligere kjente delta-varianten.

Varianten som er oppdaget i Trøndelag er noe mer smittsom enn tidligere delta-varianter, men ikke mer farlig og vaksinen mot koronaviruset virker like godt på denne som på tidligere varianter.

Det skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

Virusanalyser fra 1. oktober og fram til nå viser at 64 prosent av alle påviste tilfeller av den nye varianten er påvist i Trøndelag.

– Vi ikke har registrert at denne undervarianten fraviker det vi ellers observerer. Vi vet ikke hvilke pasienter som har denne varianten, men den utgjør en fjerdedel av tilfellene i uke 43, uten at vi opplevde forløp som skilte seg ut, sier Røsstad.

Han sier videre at Trondheim ser økt smittsomhet blant barn enn det de har sett ved tidligere utbrudd, men at kommuner tillegger dette deltavarianten generelt.

Like godt dekket av vaksinen

FHI opplyser at de har mange prøver fra Trøndelag til analyse, og må avvente de nyeste resultatene for å si om smitte økningen i Trøndelag er drevet av den nye varianten.

Viruset ser ut til å være like godt dekket av vaksinen som delta for øvrig og viruset ser heller ikke ut til å gi mer sykelighet.

Det er foreløpig ingen endringer i strategien rundt håndtering av tilfeller som har påvist denne varianten av delta, opplyses det fra FHI.

Kan bli dominerende

FHI antar at den nye varianten som er oppdaget vil bli dominerende.

Britiske forskere har påvist at varianten har sprer seg lettere enn andre deltavarianter, og det er ventet at varianten vil bli dominerende der. Det samme vil trolig skje i Norge, melder NRK.

– Jeg tror den vil ta over selv om den bare har et lite konkurransefortrinn i forhold til de andre deltavariantene, sier seksjonsleder i Folkehelseinstituttet, Karoline Bragstad.

Mer innhold fra TV 2