Farlig kamskjellgift kan gi hukommelsestap

Mattilsynet har oppdaget den farlige algegiften ASP i kamskjell fra Trøndelag. Giften kan blant annet føre til permanent hukommelsestap.

Vanligvis er det trygt å spise kamskjell i Norge, siden det er sjelden man finner algegifter i skjellene, skriver nettstedet Kyst.no.

Nå har imidlertid Mattilsynet funnet den farlige algegiften ASP i kamskjell i Trøndelag. Forgiftning av ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) kan gjøre at man blir forvirret, får nedsatt orienteringsevne og irreversibel nerveskade i form av hukommelsestap.

– Man kan finne algetoksiner i alle skjell, men det er første gangen dette algetoksinet går over grenseverdiene i kamskjell, sier seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynets distriktskontor i Trondheim og Orkdal.

Mattilsynet anbefaler nå fritidsdykkere å være svært forsiktige med å plukke kamskjell langs Trøndelagskysten for å spise dem.

Alle skjell som selges til restauranter og butikker må kontrolleres for å sikre forbrukerne at de er fri for gift. Det skal derfor være trygt å kjøpe skjell i butikken eller på restaurant, sier Hestdal. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2