SNØFOKK: Snøbyger og sterk vind er det du minst ønsker deg som bilist. Foto: Tore Meek
SNØFOKK: Snøbyger og sterk vind er det du minst ønsker deg som bilist. Foto: Tore Meek

Farevarsel om kraftig snøfokk: – Et blaff av vinter

Meterologene har sendt ut gult farevarsel til deler av Nordland, Troms og Finnmark.

Torsdag sendte Meteorologisk institutt ut et farevarsel om kraftig snøfokk i deler av Nord-Norge. Farevarselet er nå gjeldene for hele Troms og Vest-Finnmark og fra Evenes til og med Øst-Finnmark.

– Om det snør og blåser samtidig kan du få snøfokk, forklarer Isak Slettebø, vakthavende meteorolog ved Storm.

– Vanskelig føre

Nettstedet Varsom, har rangert den kommende snøfokken til grad 2 - moderat fare. Nettstedet forteller at det lørdag kan komme opp mot 15-20 cm snø i fjellet i Nordland, Troms og Finnmark sammen med kraftig vind.

Generelt gir snøfokk dårlig sikt. Yr melder om at det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet snø som pakker seg i veibanen.

Blaff av vinter

En annen konsekvens av snøfokk kan være at det blir innført kolonnekjøring eller at veier kan bli stengt på kort varsel.

– Snøfokk kan for eksempel gjøre det vanskelig å finne veien når du er på tur. Det været som kommer i dag inviterer ikke akkurat til å utforske verden, sier Slettebø.

Snøfokken er forventet å være over søndag formiddag.

– Vinden kommer til å roe seg og nedbøren vil avta. Været blir midlere etter hvert både i morgen og utover neste uke. Dette er et blaff av vinter som varer i ca. 12 timer, så gir det seg.